Janez Burger je o svojem filmu Circus Fantasticus povedal:
Janez Burger je o svojem filmu Circus Fantasticus povedal: "Dogaja se v vojni, ki ni vezana ne na prostor in ne na čas. Lahko bi se dogajal pred stotimi leti ali tri tisoč let v prihodnosti. Ljudje v tem filmu ne govorijo, ampak tudi to tudi ne pomeni, da je to nemi film. Besede v vojni ne veljajo nič. Če bi veljale, ne bi bilo vojn. Circus Fantasticus je film občutij, atmosfer, senzibilnosti, nadrealnosti. Film, ki govori o tem, kar ne more biti izraženo z besedami." Foto: Spletna stran filma
Psi brezčasja
Prvi slovenski film noir, Psi brezčasja, "iskrivo poseže v pripovedne konvencije žanra in njegov imaginarij prilagodi realnemu družbenemu okolju ter nam ne nazadnje pokaže, da je tudi zunaj utečenih institucionalnih okvirjev mogoče obdržati visoke profesionalne standarde", je o filmu, ki je nastal v neodvisni produkciji, zapisala žirija združenja slovenskih kritikov. Foto: Andrej Peunik

Mednarodni filmski festival LET'S CEE je namenjen filmom iz srednje in vzhodne Evrope, od koder tudi njegovo ime CEE (Central and Eastern Europe). Prvi je bil leta 2012, Slovenske filmske dneve pa organizirajo v sodelovanju s Slovenskim kulturno-informacijskim centrom Skica in Cineplexxx International.

Značilno "škafarjanski" film
Prvi je na sporedu Škafarjev film Mama, v ospredju katerega je mama, ki odpelje odtujeno, samouničevalno hčer v majhno zapuščeno vasico v Italiji in jo zaklene pred svetom. Potovanje, ki se začne kot materin poskus, da bi rešila otroka, postane vse bolj čarobna duhovna pustolovščina, na kateri mati znova prebudi življenje v sebi. Avtorja sta pri filmu zanimali mama in hči, a vsaka posebej in ne toliko njun odnos. V vlogi mame nastopa Nataša Tič Ralijan, v vlogi hčere pa Vida Rucli.

Se lahko v pokrajini vojne zgodi tudi nekaj lepega?
Nedelja je dan za Burgerjevo dramo Circus Fantasticus, ki jo je sam opisal z besedami: "Dogaja se v vojni, ki ni vezana ne na prostor in ne na čas. Lahko bi se dogajal pred sto leti ali tri tisoč let v prihodnosti. Ljudje v tem filmu ne govorijo, kar pa ne pomeni, da je to nemi film. Besede v vojni ne veljajo nič. Če bi veljale, ne bi bilo vojn. Circus Fantasticus je film občutij, atmosfer, senzibilnosti, nadrealnosti. Film, ki govori o tem, kar ne more biti izraženo z besedami."

Odkrivanje mehanizmov za fasado družbe
Prvi slovenski film noir Psi brezčasja bo v ponedeljek končal slovenske projekcije na Dunaju. V filmu sledimo nekdanjemu kriminalcu Roku, ko se po vrnitvi v domači kraj odloči raziskati nenavadne okoliščine bratove smrti. Na pomoč mu priskoči inšpektor Kramer, vendar se zdi, da uradnih organov resnica ne zanima. Rok se zato vrne na stara kriminalna pota. Toda ribarjenje v kalnih vodah mafijskega podzemlja ga zanese v osrčje kriminalnih in političnih spletk, kjer je lahko usoden vsak napačen korak.


Filmski festival Let's CEE predstavlja filme iz srednje in vzhodne Evrope. "Na Dunaju že vsak drugi prebivalec ni bil rojen v tem mestu, zato ima festival v avstrijski prestolnici široko ciljno občinstvo, katerega del je tudi kar velika slovenska skupnost," so zapisali pri Slovenskem filmskem centru.

Projekcije od sobote do ponedeljka bodo v dunajskem kinu Urania, in sicer vsak večer ob 19. uri.