Ceylanovo Zimsko spanje, več kot triurna drama, ki tematizira prepad med bogatimi in revnimi, je bil eden od kritiško najbolj hvaljenih filmov letošnjega festivala; Le Monde ga je označil kar z
Ceylanovo Zimsko spanje, več kot triurna drama, ki tematizira prepad med bogatimi in revnimi, je bil eden od kritiško najbolj hvaljenih filmov letošnjega festivala; Le Monde ga je označil kar z "magnifique". Foto: Reuters
Xavier Dolan, najmlajši režiser v letošnjem tekmovalnem sporedu, je dobil posebno nagrado žirije. Foto: Reuters
Alice Rohrwacher je nagrado izročila igralska ikona Sofia Loren. Foto: Reuters
Timothy Spall
Turnerja, ki se je v zgodovino umetnosti zapisal kot sijajen "portretist" svetlobe, sodobniki pa so ga poznali kot posebneža in godrnjavca, je upodobil Timothy Spall. Kot se je v Cannesu pošalil že na tiskovni konferenci, sta se s protagonistom dobro ujela tudi zato, ker je bil Turner prav tako smešen, majhen in debelušen možak, kot je on sam. Foto: Reuters
Kornel Mundruczo
Madžarski režiser Kornel Mundruczo je na novinarsko konferenco za Belega Boga prišel z enim od protagonistov svojega filma. Foto: Reuters
Igralska ekipa z režiserjem nagrajenega švedskega filma Turist. Foto: Reuters

Zimsko spanje je drama o družini, ki vodi majhen hotel v zasneženi anatolijski stepi; družinski oče v klavstrofobični osami zganja tako psihično kot fizično nasilje nad svojimi podnajemniki in ženo. Režiser pravi, da ga niso navdihnili nedavni protesti v Carigradu, ampak motivi iz zgodb Čehova. Ceylan je nagrado posvetil "mladim ljudem in vsem, ki so v zadnjem letu umrli." (Nedavna eksplozija v premogovniku v Somi je ubila 301 človeka.)

Obenem ni spregledal, da se mu je Cannes z nagrado poklonil ravno na stoletnico turškega filma (Ceylan je tako ali tako ljubljenec festivala: nagrajen je bil že za filme Uzak, Podnebje, Tri opice in Bilo je nekoč v Anatoliji).

Nagrado žirije grand prix, drugo najprestižnejše priznanje festivala, je dobila drama Čudeži (Le meraviglie) italijanske režiserke Alice Rohrwacher.

Najboljši režiser je eden od peščice ameriških predstavnikov na festivalu Bennet Miller. Scenarist in režiser filmov Capote in Moneyball je tokrat presunil s športno dramo The Foxcatcher o umoru olimpijskega prvaka v rokoborbi.

Blestela Julianne Moore in Timothy Spall
Najprestižnejši igralski priznanji sta si razdelila Timothy Spall - v biografski drami Mr. Turner Mika Leigha je upodobil enega najpomembnejših britanskih slikarjev, vizionarskega romantika Williama Turnerja - in Julianne Moore za vlogo v najnovejšem filmu Davida Cronenberga Maps to the Stars. (Na slovesnost je ni bilo, zato je nagrado namesto nje prevzel scenarist Bruce Wagner.)

Scenarij, ki bi bil lahko resnična zgodba
Eden od favoritov celotnega festivala, Leviathan Rusa Andreja Zvjaginceva (nad katerim je ruski kulturni minister po premieri v Cannesu izrazil odkrito neodobravanje), je na koncu dobil nagrado za najboljši scenarij; skupaj sta ga napisala Zvjagincev in Oleg Negin. Leviathan je namreč portret župana malega mesta, ki stre vsakogar, ki se mu postavi po robu. Ko vrže oko na obmorsko parcelo obrtnika Kolje, je jasno, da jo bo dobil, tudi če moža in njegovo družino s tem uniči.

Žirija hkrati nagradila najstarejšega (83) in najmlajšega (25) režiserja v konkurenci
Praznih rok ni domov odšel niti kanadski čudežni deček Xavier Dolan: njegov peti celovečerec (pri samo 25 letih!), družinska drama Mommy, je dobil posebno nagrado žirije. Deliti si jo mora z velikanom svoje stroke, Francozom Jean-Lucom Godardom. Enako nagrado je dobila drama slednjega Adieu au langage (Zbogom jeziku).

Nagradi un certain regard na Madžarsko in na Švedsko
Že v petek je žirija pod vodstvom argentinskega režiserja Pabla Traperja podelila nagrade v "alternativni" sekciji Un Certain Regard, namenjeni malo bolj samosvojim, inovativnim avtorskim pogledom. Glavno nagrado so namenili madžarskemu filmu Beli Bog (Feher Isten) režiserja Kornela Mundrucza; v njem spremljamo krdelo potepuških psov, ki terorizira Budimpešto.

"Prvi spremljevalec", torej film, ki si je v tej sekciji prislužil nagrado žirije, je Turist (Force Majeure) švedskega režiserja Rubena Östlunda. Östlund je ekraniziral zgodbo o razkroju nekega zakona, ki se začne, ko mož v strahu pred plazom instinktivno zbeži in na cedilu pusti svojo ženo in otroke. Častno omembo žirije si je zaslužil še Sol zemlje (The Salt of the Earth) Wima Wendersa in Juliana Ribeira Salgada, dokumentarec o Salgadovem očetu, ki je bil fotograf.

Med "posebnimi pogledi" sta igralski nagradi domov odnesla David Gulpilil (v avstralski drami Charlie's Country, režija: Rolf De Heer) ter celotna igralska zasedba ob odprtju predvajanega filma Party Girl (režija: Rithy Panh); najboljši filmski prvenec je postal Fruitvale Station Ryana Cooglerja.

V sekciji Un Certain Regard so se (neuspešno) za nagrade med drugim potegovali še režijski prvenec Ryana Goslinga Lost River, edini indijski film v tekmovalnih sekcijah Titli ter argentinski film Jauja, v katerem ima glavno vlogo Viggo Mortensen.

Kdo je izbral zmagovalca?
O letošnjem zmagovalcu v glavni tekmovalni sekciji je odločala žirija pod vodstvom Novozelandke Jane Campion, edine režiserke, ki je doslej na festivalu prejela zlato palmo. Poleg nje so v žiriji sedeli še francoska igralka Carole Bouquet, ameriška režiserka in scenaristka Sofia Coppola, iranska igralka Leila Hatami, južnokorejska igralka Jeon Do Yeon, ameriški igralec Willem Dafoe, mehiški igralec, režiser in producent Gael Garcia Bernal, kitajski režiser, scenarist in producent Jia Zhangke ter danski režiser scenarist in producent Nicolas Winding Refn.

Ob festivalu je že 55. leto potekal filmski sejem. Slovenski filmski center (SFC) je na njem 11. leto zapored predstavljal slovensko kinematografijo. Prikazal je tretji celovečerni film režiserja Vinka Möderndorferja Inferno, ki je nastal v produkciji Foruma Ljubljana, in prvi celovečerni film režiserke Sonje Prosenc Drevo, ki je nastal v produkciji Monoo.

Menjava na vrhu
Po nocojšnji podelitvi nagrad so zadnji festival, ki ga je vodil zdaj že uradno upokojeni Gilles Jacob, končali z nedeljsko projekcijo zmagovalnega filma. Jacoba, ki je bil predsednik festivala od leta 2001 in velja za človeka, ki mu je izboril današnjo veljavo in neodvisen status, bo nasledil nekdanji vodja francoske televizije Canal+ Pierre Lescure.

Prva izdaja filmskega festivala v Cannesu se je zgodila septembra 1946. Na maj so festival prestavili leta 1952, zlato palmo pa podeljujejo od leta 1955. Lani jo je prejel film Adelino življenje francoskega režiserja tunizijskega rodu Abdellatifa Kechicheja.

Preletimo glavne nagrade še enkrat:

Osrednja tekmovalna sekcija

Zlata palma: Kis uyuksu (Zimsko spanje), r. Nuri Bilge Ceylan
Grand prix: La Meraviglie (Čudesa), r. Alice Rohrwacher
Režija: Bennett Miller, Foxcatcher

Najboljši igralec: Timothy Spall, Mr. Turner
Najboljša igralka: Julianne Moore, Maps to the Stars

Nagrada žirije: Mommy (Mamica), r. Xavier Dolan IN Adieu au langage (Zbogom jeziku), r. Jean-Luc Godard
Scenarij: Andrey Zvjagincev in Oleg Negin, Leviathan

Zlata kamera: Party Girl (Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis)
Nagrada ekumenske žirije: Timbuktu (Abderrahmane Sissako)

Nagrade Un certain regard:

Nagrada Un certain regard: Beli bog ( r. Kornel Mundruczo)
Nagrada žirije: Force Majeure / Turist (r. Ruben Ostlund)

Posebna nagrada: The Salt of the Earth, r. Wim Wenders in Juliano Ribeiro Salgado
Nagrada za igralsko zasedbo: Party Girl, r. Marie Amachoukeli, Claire Burger in Samuel Theis
Igralec: David Gulpilil, Charlie’s Country

Nagrade FIPRESCI

V tekmovalnem sporedu: Kis uyuksu (Zimsko spanje), r. Nuri Bilge Ceylan
V sekciji Un certain regard: Jauja, r. Lisandro Alonso