Jim Morrison, pesnik z neukročeno osebnostjo in divjimi nastopi, še 40 let po smrti velja za enega najbolj ikoničnih, karizmatičnih in drznih frotmanov v zgodovini rockglasbe. Oprijete usnjene hlače, s katerimi je razburjal javnost v 60., so danes tako rekoč obvezen kos v garderobi rockerjev. Foto:
Jim Morrison, pesnik z neukročeno osebnostjo in divjimi nastopi, še 40 let po smrti velja za enega najbolj ikoničnih, karizmatičnih in drznih frotmanov v zgodovini rockglasbe. Oprijete usnjene hlače, s katerimi je razburjal javnost v 60., so danes tako rekoč obvezen kos v garderobi rockerjev. Foto:
Jim Morrison je pokopan na pariškem pokopališču Pere Lachaise v družbi številnih slavnih osebnosti, kot so Oscar Wilde, Frederic Chopin in Edith Piaf, a prav njegov grob je tisti, ki pritegne največ obiskovalcev. Foto: EPA
Ob 40-letnici Morrisonove smrti so osvežili biografski film Oliverja Stona The Doors iz leta 1991. V njem je karizmatičnega pesnika in pevca odlično upodobil Val Kilmer, Morrisonovo življenjsko sopotnico Pamelo pa Meg Ryan. Foto: TriStar Pictures
Ray Manzarek in Robert Krieger sta se pred desetletjem ob 30-letnici smrti Morrisona s pevcem Ianom Astburyjem podala na turnejo pod imenom The Doors. Foto: EPA

Istoimenski album je bil zadnji studijski izdelek skupine. Izšel je leta 1978, sedem let po smrti moža, ki je ustvaril vse verze na plošči in jih tudi prebral, nato pa so jim ostali člani zasedbe leta pozneje dodali glasbo.

Na današnji dan pred 40 leti je v Parizu, star komaj 27 let, preminil pevec skupine The Doors Jim Morrison. Njegova smrt še danes ostaja zavita v tančico skrivnosti, saj obdukcija ni bila opravljena, uradni vzrok pa naj bi bil srčni napad. V kopalni kadi ga je mrtvega našla žena Pamela Courson, ki je sama od prevelikega odmerka heroina umrla tri leta pozneje. Stara je bila 27 let.

Obletnico smrti legende rocka bodo s številnimi koncerti in drugimi dogodki zaznamovali po vsem svetu. Morrison velja za eno večjih rockerskih legend ob Jimiju Hendrixu, Bobu Marleyju in Johnu Lennonu. Bil je pesnik in sekssimbol, oboževalec Rimbauda in Baudelaira.

Kot James Douglas Morrison se je rodil 8. decembra leta 1943 v Melbournu v ameriški zvezni državi Florida. Njegov oče je bil častnik ameriške mornarice, Morrison pa je že od najzgodnejših let veljal za upornika. Kot strasten ljubitelj literature in filma se je vpisal na filmski oddelek univerze v Los Angelesu.

In prišla je slava
Leta 1965 je spoznal džezovskega pianista Raya Manzareka, ki je Morrisona prosil, naj piše pesmi in mu predstavil skladbo z naslovom Moonlight Drive. Pozneje je Manzarek spoznal bobnarja Johna Densmora, ta pa mu je predstavil kitarista Robbieja Kriegerja in "rodili" so se The Doors. Navdih za ime skupine je v delu britanskega pisatelja Aldousa Huxleyja dobil Morrison.

Leta 1966 so Doorsi začeli igrati v klubih v Los Angelesu, predvsem v Whisky-A-Gogo, in kmalu pritegnili založnike. Januarja leta 1967 je skupina izdala prvi album. V naslednjih štirih letih so The Doors postali ena najslavnejših rockskupin tistega časa. Izdali so sedem albumov, med katerimi so najpomembnejši Strange Days, Morrison Hotel in L. A. Woman.

Na skupino The Doors so vplivale številne glasbene zvrsti, med drugim bluz, skladba The End pa vključuje tudi elemente indijske glasbe. Na Morrisona kot pisca besedil sta vplivala nemški pisatelj Bertolt Brecht in skladatelj Kurt Weill.

Pesnik kaosa, ne pa nihilist
Skladba Light My Fire je postala ena izmed uspešnic poletja 1967. Medtem ko so mladostniki po svetu uživali v ritmu "kalifornijskega poletja ljubezni", ki je spremljal hipijevsko revolucijo, so Doorsi utelešali pravo nasprotje teh sanj. Zaznamovan s francoskimi simbolisti in nadrealisti se je Morrison rad označeval za "pesnika kaosa".

V knjigi The Doors, ki so jo napisali preostali člani zasedbe, je Morrisonov bližnji prijatelj Frank Lisciandro dejal, da so številni narobe razumeli Morrisonovo izjavo, da so mu blizu vstaje, prekrški in kaos, in si razlagali, da je bil anarhist, revolucionar ali, še huje, nihilist: "Redko kdo pa je opazil, da je Jim le obujal Rimbauda in nadrealistične pesnike."

Morrison se je v Pariz preselil nekaj mesecev pred smrtjo, da bi se umaknil od napornega zvezdniškega življenja ter se posvetil pisanju in poeziji. Vselej si je namreč želel, da bi se ga spominjali kot pesnika. Njegovo zadnje počivališče na pokopališču Pere Lachaise je še danes eden najbolj obiskanih krajev v Parizu.