Idina Menzel, izvajalka letošnje z oskarjem nagrajene pesmi, je bila pred Let it Go tako neznano ime, da ga je še na podelitvi napovedovalec John Travolta grdo izmaličil. Foto: Reuters
Idina Menzel, izvajalka letošnje z oskarjem nagrajene pesmi, je bila pred Let it Go tako neznano ime, da ga je še na podelitvi napovedovalec John Travolta grdo izmaličil. Foto: Reuters
Pharell Williams in Neil Rogers
Oskarja morda ni dobil, a tudi Pharell je bil - po priljubljenosti svoje skladbe - letos med zmagovalci. Foto: Reuters

In novega pravila res ni težko razumeti: člani Akademije ne smejo na noben način kontaktirati s svojimi kolegi, da bi tako promovirali svojo (ali katero koli) pesem. Člani se prav tako odslej ne smejo udeleževati izvajanj nominiranih pesmi v živo (razen če gre za prireditev v sklopu filmske projekcije).

Spomnimo se: letos je bila iz tekme diskvalificirana naslovna pesem neodvisnega krščanskega filma, Alone Yet Not Alone, saj se je izkazalo, da je avtor pesmi Bruce Broughton glasujočim članom v času izbiranja nominirancev poslal elektronsko pismo s priporočilom, naj ne spregledajo njegove prijave.

Akademija je nato ob diskvalifikaciji svojo odločitev utemeljila z besedami, da je Broughton, nekdanji guverner in zdaj član izvršnega odbora glasbene veje Akademije, "spodkopal integriteto glasovalnega sistema" in se "okoristil z informacijami, ki so dostopne le redkim potencialnim nominirancem".

Broughton sam je sicer zavračal obtožbe, da je storil kar koli nekorektnega, in tožil, da je "obupan" zaradi diskvalifikacije pesmi, ki jo je napisal z Dennisom Spieglom.

Nominirance za najboljšo izvirno pesem tradicionalno izglasuje 240 članov glasbene veje Akademije; odločati se morajo na podlagi posnetkov, katerim je priložen naslov pesmi in pripadajočega filma, ne pa tudi imena skladateljev in tekstopiscev. Oskarja je letos dobila pesem Let It Go, nosilna skladba Disneyjeve animacije Ledeno kraljestvo, ki sta jo napisala Kristen Anderson-Lopez in Robert Lopez.

Drugo zgoraj omenjeno pravilo, ki prepoveduje poslušanje izvedb nominiranih pesmi v živo, skuša oklestiti količino koncertov, ki so jih letos studii organizirali v podporo svojim pesmim in glasbenim podlagam. Idina Menzel je Let It Go pela ob vsaki priložnosti, Pharrell Williams še večkrat Happy, glasbena podlaga iz Llewyna Davisa pa je prav tako dobila veliko pozornosti. Tovrstne dogodke se bo seveda smelo organizirati tudi v prihodnje, le člani glasbene veje Akademije se jih ne bodo smeli udeleževati.

Naslednja podelitev oskarjev se bo na stalni lokaciji - v gledališču Dolby v Los Angelesu - zgodila 22. februarja prihodnje leto.