Oddaja Izza odra je bila premierno predvajana 11. januarja 1993, v naslednjih štirinajstih letih pa je Brane Rončel v domove gledalcev prinesel nastope vrhunskih glasbenikov z vseh koncev sveta. Foto: RTV SLO
Oddaja Izza odra je bila premierno predvajana 11. januarja 1993, v naslednjih štirinajstih letih pa je Brane Rončel v domove gledalcev prinesel nastope vrhunskih glasbenikov z vseh koncev sveta. Foto: RTV SLO
Magnus Öström
Magnus Öström na samostojni poti nadaljuje domiselno prepletanje glasbenih žanrov v skladbah, ki so navadno zelo melodične in podložene z izrazito poliritmijo. Foto: RTV SLO

Prvi bo danes ob 22.35 na TVS 2 in tudi na MMC-jevem predvajalniku 'na oder stopil' bobnar, skladatelj in producent iz Švedske Magnus Öström. Kot so gledalci, ki so lahko Rončelovo oddajo spremljali od leta 1993, vajeni, bo v oddaji avtor koncert pospremil tudi s pogovorom z gostujočim glasbenikom.

V prvi oddaji si bo mogoče ogledati prvi del koncerta, ki so ga posneli 4. maja 2011 v studiu 1 RTV Slovenija, drugemu delu pa bo mogoče prisluhniti teden dni kasneje, 25. oktobra, ob 22.40 prav tako na TVS 2 in na spletu. Pravzaprav je oddaja zamišljena kot nekakšen uvod v svetovno turnejo in bo tako na spletu dosegljiva vsem ljubiteljem vrhunskega evropskega džeza na vseh koncih sveta.
Bobnar legendarnih e.s.t.
Magnus Öström je potreboval več kot dve leti, da se je vrnil v studio po razpadu zasedbe e.s.t. zaradi tragične smrti pianista in vodja Esbjörna Svenssona. Švedski trio je s svojo eklektično mešanico klasične, džezovske in rockovske glasbe z elementi tehna navduševal poslušalce, tudi tiste, ki jim za klasiko ali džez ni pretirano mar.
Po premoru je bobnar Magnus Öström okoli sebe zbral stare znance stockholmske glasbene scene - Andreasa Hourdakisa na kitari, Gustafa Karlöfa na klaviaturah in Thobiasa Gabrielsona na bobnih – in posnel prvo svojo solistično ploščo, ki jo je pod okriljem založbe Act poimenoval Thread of Life.
Lepota skandinavskih zvočnih pokrajin
Öström ne nadaljuje le v vlogi izvrstnega bobnarja, ki po opnah in činelah tolče že od zelo zgodnje mladosti, marveč tudi kot skladatelja in producenta. Njegova glasba ostaja blizu tisti, ki jo je pomagal ustvarjati v e.s.t., hkrati pa je album poln eterično lepih, nekoliko otožno zvenečih skandinavskih zvočnih pokrajin, ki jih tkejo vsi štirje glasbeniki, zlasti kitarist Hourdakisa, ki daje tem zvočnim pokrajinam samosvoje razsežnosti, kot jih doslej nismo poznali.
Vendar Öströmova nova zasedba ni zgolj studijski projekt, ampak prava skupina, ki zna na odru pokazati še precej več kot na plošči, tudi zato ker je improvizacija sestavni del njihovega nastopa.
18 let vrhunskih glasbenikov
Če ne štejemo premora, je v dolgih 18 letih je Brane Rončel v oddaji Brane Rončel izza odra predstavljal najpomembnejše glasbenike sveta, med temi so nastopili Gilberto Gil, Miriam Makeba, Abbey Lincoln, Irakere, Dianne Reeves, Les Mccan, Paquito d'Rivera, Kenny Barron, Charlie Haden, Ray Brown, Betty Carter, Michael Brecker, Elvin Jones, Joe Zawinul, Nat Adderley, Eddie Palmeri, Dave Holland, Joao Bosco, Ahmad Jamal, Carla Bley, Dino Saluzzi, James Moody, Bill Evans, Egberto Gismonti, Monty Alexander, Jobim-Morellenbaum Quintet, Willie Colon, Marc Ribot, John Scofield, Vicente Amigo, Don Byron, Femi Kuti, Mike Stern, Victor Bailey, Gonzalo Rubalcaba, Eliane Elias, Salif Keita, Freddy Cole, Ivan Lins, Marcus Miller, E.S.T., Otis Taylor, Lucky Peterson, Ravi Coltrane, Dave Liemban, New Tango Suo feat. Pablo Ziegler & Walter Castro, Chris Potter, Richard Galliano, Vernon Reid, Will Calhoun in številni drugi.