Ringovi rojstni hiši na Madryn Street št. 9 v Liverpoolu danes pravijo The Dingle. Foto:
Ringovi rojstni hiši na Madryn Street št. 9 v Liverpoolu danes pravijo The Dingle. Foto:
Hiše, The Beatles, John Lennon
Hiša, v kateri je v mladih dneh s svojima stricem in teto živel John Lennon. Foto: EPA
Abbey Road
Med priljubljenimi turističnimi točkami, povezanimi z življenjem in delovanjem britanskih glasbenikov, je tudi Studio Abbey Road v Londonu in znameniti prehod za pešce, po katerem se na istoimenski plošči sprehaja četverica. Foto: EPA

Z namenom, da bi imeli zagovorniki za ohranitev hiše, v kateri se je slavni britanski bobnar rodil in tam bival nekaj mesecev, več časa za pripravo argumentov, je minister za stanovanjsko upravo Grant Shapps od mestnega sveta Liverpoola zahteval, da začasno ustavi rušilne načrte na Madryn Street 9.
Po Shappsovih besedah je za marsikoga hiša nosilka kulturnega pomena in ravno zaradi tega želi zagotoviti, da se pretehtajo vse možnosti, preden se en sam buldožer spravi na ulico.
Minister zlasti želi, da lokalna skupnost dobi možnost za pripravo in predstavitev svojih predlogov za ohranitvi hiše. "Prav je, da se Liverpoolčani samo odločijo, ali naj hišo Ringa Starra porušijo ali 'ji pustijo biti (Let it Be)'," še dodaja.
Kar je nekomu stara podrtija, je drugemu kulturna dediščina
Na britansko vlado se je po pomoč obrnila tudi iniciativa Save Britain's Heritage (Rešimo britansko dediščino), ki želi mestnemu svetu preprečiti uničenje 445 hiš, ki so nastale pred letom 1919, in prodajo zemlje. Liverpoolske oblasti namreč načrtujejo večji urbanistični podvig, ki predvideva rušenje precejšnjega dela obstoječih hiš, za katere trdijo, da so v tako slabem stanju, da jim ni več pomoči.

Prebivalstvo si želi novih domov
Predstavnik mestnega sveta je pojasnil, da bo ta prošnjo ministrstva preučil, a dodal, da so se z lokalnim prebivalstvom o svojih načrtih že večkrat sestali in posvetovali in da se morda Grant Shapps ne zaveda, vendar se velika večina z njimi strinja. "Prebivalstvo je bilo v celoti vključeno v razvoj predlogov. Pokazali so, da si želijo, da bi spodobni domovi zamenjali hiše, ki jim je že davno potekla 'življenjska doba'", dodajajo po poročanju BBC-ja.
Po navedbah mestnih oblasti je prebivalstvo naveličano odlašanja in slabih pogojev, v katerih živijo. "Želijo si, da bi mestni svet čim prej uničil te stavbe in bodo lahko normalno živeli naprej."
Kako pa je z domovi preostalih članov legendarne britanske zasedbe The Beatles? Tako dom, kjer je odraščal John Lennon - Mendips na Menlove Avenue, kot tisti na Forthlin Road, kjer je živel mali Paul McCartney, sta priljubljeni turistični točki v lasti države, hiša Georgea Harrisona pa ostaja zasebna hiša. V vsakem primeru pa bo temelje ohranil dom na Admiral Grove 10, kjer je danes 70-letni Starr živel dve desetletji.