Jimi Hendrix (1942-1970) velja za enega najvplivnejših glasbenikov 20. stoletja. Njegov inovativni slog, kombiniran z zameglitvami, resonanco in kontrolirano distorzijo, je ustvaril novo glasbeno obliko. Foto: Wikipedia
Jimi Hendrix (1942-1970) velja za enega najvplivnejših glasbenikov 20. stoletja. Njegov inovativni slog, kombiniran z zameglitvami, resonanco in kontrolirano distorzijo, je ustvaril novo glasbeno obliko. Foto: Wikipedia
Janie Hendrix
Jimijeva mlajša sestra Janie Hendrix je sodelovala pri vseh vidikih nastajanja parka in pravi, da je ta glasbeni vrt primerna predstavitev domišljije njenega brata. Foto: EPA

Park, ki so ga po Hendrixu poimenovali že leta 2006, se bo raztezal na več kot 10.000 kvadratnih metrih, zgradili ga bodo v dveh delih. Prvega so snovalci poimenovali po njegovi pesmi Little Wing, vključevala bo izgradnjo vhoda, stopnišča in tlakovanih poti, na katerih bo predstavljena Hendrixova življenjska pot, ter vrt metuljev.

Drugi del, ki še nima imena, pa naj bi vključeval osrednje prostore, kot so prostor za predstave in koncerte. Postavili bodo tudi umetniško konstrukcijo, ki bo s sencami ustvarjala Hendrixove silhuete.

Mesto ustvarjanja sanj nekoč in danes
Snovalci parka, sklad Jimi Hendrix Park, želijo vzpostaviti prostor, kjer bodo ljudje z različnimi ozadji našli motivacijo za raziskovanje glasbe in umetnosti.

"Vsak projekt, ki ga naša družina podpira in ki nosi Jimijevo ime, je za nas pomemben, a ta park ima še prav poseben pomen," pravi Jimijeva sestra Janie Hendrix, ki je tudi predsednica in izvršna direktorica družinskega podjetja Experience Hendrix.

Po njenih besedah bo Seattle zmeraj dom njenega brata: "Prav na tem območju je Jimi odraščal, tukaj so se oblikovale njegove sanje in tukaj se je tudi prebudila njegova kreativna energija. Ker sem sodelovala pri vseh razvojnih vidikih parka, lahko iskreno rečem, da je ta glasbeni vrt primerna predstavitev Jimijeve domišljije."

Sklad je s skupino Prijatelji Parka Jimija Hendrixa zbrala več kot milijon ameriških dolarjev (750.000 evrov) in še dodatnih 500.000 dolarjev (373.500 evrov), ki jih je prejela od seattelskega sklada za donacije.

Nenadkriljiv ustvarjalec
Kitarski virtuoz Jimi Hendrix, s pravim imenom Johny Allen Hendrix, se je rodil leta 1942 in nedvomno velja za enega najboljših in najvplivnejših kitaristov v zgodovini. Svetovno slavo je doživel leta 1967 na festivalu Monterey Pop, čemur je sledil slavni koncert na Woodstocku.

Nekatere izmed njegovih najbolj znanih pesmi poleg omenjene Little Wing so Purple Haze, Hey Joe, All Along the Watchtower, Foxy Lady, Voodoo Child in Castels Made of Sand. Glasbenik z afroameriškimi in indijskimi koreninami je umrl septembra 1970, star komaj 27 let, s čimer se umešča v "klub" glasbenikov, ki so preminili v tej starosti.