Lemmy iz skupine Motörhead ostro obsoja heroin; o drugih drogah pa modro molči. Foto: EPA
Lemmy iz skupine Motörhead ostro obsoja heroin; o drugih drogah pa modro molči. Foto: EPA
Lemmy, Motörhead
Divje življenje ni načelo Lemmyjevega še vedno očarljivega videza. Foto: EPA

To je očitno prepričanje poslanca v valižanskem parlamentu Williama Grahama, ki je k sodelovanju na konferenci o drogah povabil vodjo legendarne metalske zasedbe Motörhead Lemmyja. Po prvih Lemmyjevih izjavah pa je Graham morda že obžaloval svojo izbiro.

Priprave že doma
Začelo se je obetavno. Lemmy je iz žepa izvlekel dva lista papirja in se opravičil, da bo svoja, v dolgih letih soočanja z uživalci drog, skrbno izoblikovana stališča prebral. Pionir metala je heroin označil za morilsko drogo in sredstvo, ki mlade spodbuja h krajam.

Bolj problematičen je bil Lemmyjev izbor rešitve: Čeprav naj bi bil heroin ubijalska droga, naj bi ga legalizirali. To bi preprečilo izenačevanje uporabnikov heroina z drugimi kriminalci, kar naj bi močno povečalo njihove možnosti za "vrnitev v družbo" po ozdravitvi. Danes imajo namreč ozdravljeni odvisniki le malo možnosti za dobro zaposlitev, zato se jih velik del vrne v kriminal in heorinsko omamo.

Pomanjkanje časa
Glasbenik s pravim imenom Ian Fraser Kilmister je precej izčrpno predstavil svoje mnenje o heroinu, o drugih drogah pa preprosto ni hotel spregovoriti. Utemeljitev? Ni dovolj časa, da bi se lotili še obravnave drugih vrst zasvojenosti.

Bolj verjetno je seveda, da Lemmy ni želel spregovoriti o drogah, po katerih je nekoč tudi sam prav rad posegel. Ko so bili Motörhead na vrhu slave si je Lemmy dneve prav rad popestril z različnimi kemičnimi substancami, pa tudi danes ne more povsem brez "dodatkov, ki polepšajo življenje". Le da v svojih zrelih letih pri tem ne krši več zakonov. Že dolga leta namreč prisega na viski. A ne na vsakega. Na steklenici mora biti zapisano ime Jack Daniel's.

Prav nič "zdelani" priletni Lemmy
Valižanske poslance in druge udeležence razprave pa je skoraj bolj kot Lemmyjeva "dizertacija" presenetil njegov videz. Divjemu življenju navkljub namreč 60-letnik izgleda odlično in je, oblečen v kavbojske škornje z ostrogami, črno kavbojsko srajco, klobuk in kavbojke), prav zasenčil tudi več kot deset let mlajše politike.