Zmagovalni zbor APZ Tone Tomšič z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom, ki je prejel tudi nagrado za najboljšo izbiro programa. Foto: JSKD
Zmagovalni zbor APZ Tone Tomšič z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom, ki je prejel tudi nagrado za najboljšo izbiro programa. Foto: JSKD
Ženski APZ Univerze na Primorskem, Koper, zborovodja Ambrož Čopi Foto: JSKD
Priznanje za najboljšo malo pevsko skupino je prejela ženska volkalna skupina Gallina, ki jo vodi Ana Erčulj. Foto: JSKD
APZ Tone Tomšič je z zmago na Naši pesmi znova pokazal svojo kakovost. Foto: JSKD

Na drugo mesto za ljubljanskim zborom, ki je prejel tudi priznanje za najboljši mešani zbor, se je uvrstil Akademski pevski zbor Maribor, na tretje pa Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem. Priznanje za najboljšo malo pevsko skupino je prejela vokalna skupina Gallina iz Ljubljane, priznanje za najboljši ženski zbor pa Ženski APZ Univerze na Primorskem. Priznanje za obetavnega zborovodjo debitanta je prejela Tadeja Vulc, zborovodkinja Akademskega pevskega zbora Maribor, priznanje z nagrado Glasbene matice Ljubljana za obetavnega zborovodjo pa Helena Buhvald Gorenšek, Koroški Akademski pevski zbor Mohorjan.

Na bienalnem tekmovanju v Mariboru je nastopilo več kot 600 pevcev in pevk, združenih v tri male pevske skupine, štiri ženske zbore in 13 mešanih zborov. Mednarodno žirijo so sestavljali Marko Vatovec, Javier Busto, Helena Fojkar Zupančič, Danica Pirečnik in Tone Bianca Sparre Dahl.

Tekmovanje z dolgo tradicijo
Prvič so z imenom Naša pesem imenovali Srečanje jugoslovanskih pevskih zborov, ki je v Mariboru potekalo junija 1962. Srečanje je bilo netekmovalne narave, poslušalci pa so lahko prisluhnili enajstim zborom iz vseh republik nekdanje Jugoslavije. Prvo tekmovalno srečanje Naša pesem je bilo osem let pozneje, ko se je na mariborskem odru pomerilo 18 zborov, med njimi dva ženska, devet moških in sedem mešanih.

Na 23. Naši pesmi je pred dvema letoma zmagal Komorni mešani zbor Megaron iz Ljubljane, ki ga je vodil dirigent Damijan Močnik.

APZ Tone Tomšič ostal brez denarja ministrstva
Kot je znano, je kulturno ministrstvo Akademskemu pevskemu zboru Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, januarja zavrnilo sofinanciranje delovanja za štiri leta. S številnimi nagradami in priznanji ovenčani zbor po mnenju strokovne komisije zbor ne dosega ravni kakovosti iz preteklosti. Odločitev ministrstva je v javnosti dvignila veliko prahu. Kot je takrat dejala predsednica APZ-ja Tone Tomšič Lucija Tavčar, bodo z zmanjšanjem 85 odstotkov sredstev za letno delovanje - od ministrstva za kulturo so si obetali okoli 70.000 evrov - ogroženi tudi honorarji dirigentom ter naročila novih slovenskih avtorskih skladb.

Spodaj lahko prisluhnite nekaterim nastopajočim: