Foto:
Foto:

Nič nimam proti njemu ... samo mislim, da je njegova bejba grda.

Noel Gallagher o Damonu Albarnu (in Justine Frischmann)
Težkokategornemu spopadu med Blur in Oasis so britanski mediji namenjali veliko prostora. No, saj so ga menda tudi zakuhali.
Noel Gallagher, Damon Albarn
Kljub poskusom sprave z Gallagherjeve strani je Albarn prepričan, da še ni čas za premirje.

Kot pisanje tabloida Daily Star povzema glasbeni časopis NME (prav ta naj bi v medijih "zakuhal" začetek boja med skupinama pred več kot desetletjem), naj bi se televizijski šefi s starimi rivali - v ospredju spora so (bili) najvidnejši člani omenjenih skupin: brata Noel (menda velik oboževalec Najšibkejšega člena) in Liam Gallagher iz Oasisov ter Damon Albarn in Alex James iz Blurov - pogajali za nastop v omenjenem kvizu, z veseljem pa naj bi vodilni v nastop v isti oddaji prepričali še celo vrsto glasbenikov iz zlate dobe britpopa.

Bilo bi lepo, a kaj, ko iz te moke ne bo kruha!
"Dobro obveščeni" omenjajo Bretta Andersona iz skupine Suede, Justine Frischmann iz Elastice (nekoč je bila Justine spremljevalka pevca Blurov, Albarna, kar bi morda oddaji dodalo še element napetosti med nekdanjima ljubimcema), Jarvisa Cockerja iz skupine Pulp ter frontmana Manic Street Preachersov, Jamesa Deana Bradfielda.

Neki vir blizu BBC-ja, kjer snemajo kviz, je povedal, da je oddaja še v zgodnji fazi, a dodal: "Če nam to uspe, bo neverjetno! Ti ljudje že več kot deset let niso bili skupaj v isti sobi. Zares krasno bi jih bilo videti enega zraven drugega poleg kraljice zlobe Anne Robinson (zares zlobna britanska voditeljica kviza, op. p.). Zagotovo bi na dan prišla stara nasprotja, kar bi bilo na televiziji videti odlično."

Da, sliši se skoraj predobro, da bi bilo res. In menda res ni - res. Predstavniki skupine Blur so tako že zatrli upe oboževalcev in britpopnostalgikov: "Kljub poročanju tiska se Blur ne dogovarjajo z BBC-jem, da bi 'oživili staro rivalstvo' z nastopom na Najšibkejšem členu z Oasisi. Ne verjemite tega."

14. avgust 1995 - "dan B"
Naj spomnimo, za kaj je pri medijsko razvpitem in, kot trdijo nekateri, tudi popolnoma medijsko sproduciranem sporu med "novimi Stonesi" in "novimi Beatli", kot so skupini poimenovali tiste čase, sploh šlo. "Poredni fantje iz delavskega razreda" Oasis in "intelektualni umetniki iz srednjega razreda" Blur so isti mesec izdali albuma (Oasis (What's The Story) Morning Glory?, Blur pa The Great Escape), singla (prvi Roll With It, drugi Country House) pa na isti dan - zgodovinskega 14. avgusta 1995. Blurovci so imeli sicer predviden datum izida 21. avgusta, a je menda Albarn "nalašč" zahteval, da singel na police pride isti dan kot singel Oasisov.

Prva runda Blurom, odločilna pa Oasisom
Vse skupaj je šlo tako daleč, da so se novice o poteku "britpop bitke" redno znašle v osrednjih večernih informativnih oddajah. Blur so za las premagali Oasis po prodaji singla, a po prodaji albuma so zmagoslavno slavili Oasis - njihov drugi album, ki velja za enega najboljših "britpop" izdelkov sploh, so po vsem svetu prodali v 19 milijonih izvodov, Blur pa so prodali "borih" 2,15 milijona primerkov "Velikega pobega".

Britpop še vedno vladajoča (glasbena) sila

Na desni si oglejte videospota za pesmi Country House in Roll With It.
Zgovorna brata Gallagher med bitko (seveda) nista molčala, Liam je na primer enkrat Blurom zaželel: "Upam, da bodo dobili aids in umrli." Noel pa je bil še glasnejši in se je poleg Damona v izjavah spravil tudi na njegovo spremljevalko, prej omenjeno Justine iz Elastice.

In spor tli še danes, čeprav je Noel pred kratkim izjavil, da mu je všeč glasba nove Albarnove skupine The Good, the Bad and the Queen, in v duhu sprave dejal: "Damona zelo spoštujem ... Ne mislim, da je p***a. Želim mu vso srečo!" Damon očitno še ni pripravljen pokaditi pipe miru. Ob neki priložnosti, ko je kritiziral nastop Oasisov na lanski podelitvi britov, je povedal: "Z Noelom se ne morem pobotati. To bi pomenilo konec britpopa in bog ne daj, da bi kdaj priznali, da smo odrasli! Britpop še vedno vlada nad Britanijo kot glasbena sila in bo, dokler Blur in Oasis ne razpadejo."

Alenka Klun

Nič nimam proti njemu ... samo mislim, da je njegova bejba grda.

Noel Gallagher o Damonu Albarnu (in Justine Frischmann)