The Sound of Music Tour - kakor se uradno imenuje turneja, v slovenščino pa bi se to po laibachovsko prevedlo kot Naše pesmi, vaše sanje - se začne v Nürnbergu. Foto: Promocijsko gradivo
The Sound of Music Tour - kakor se uradno imenuje turneja, v slovenščino pa bi se to po laibachovsko prevedlo kot Naše pesmi, vaše sanje - se začne v Nürnbergu. Foto: Promocijsko gradivo

Uvodni koncert turneje je na sporedu že nocoj v Nürnbergu, na poti po Evropi pa bodo do 17. aprila. Na nastopih bodo predstavili tudi del programa, ki so ga izvedli v severnokorejskem Pjongjangu, dodali pa bodo še nekaj novih interpretacij pesmi iz glasbenega filma Moje pesmi, moje sanje ter nekaj starejših skladb iz obdobja albuma WAT, ki je izšel leta 2003. Ta je v času evropske begunske krize ponovno zelo aktualen.

Ponovno po "okupirani Evropi"
V sklopu turneje po, kot so jo sami opredelili, "okupirani Evropi" se bodo Laibach v četrtek ustavili v Berlinu. Njihov koncert v dvorani Haus der Kulturen der Welt sodi v sklop različnih festivalskih dogodkov, ki ob 100-letnici velike vojne tematizirajo predvsem zvočni del vojne, in je že nekaj časa razprodan. Med drugim se bodo ustavili v Köbenhavnu, Londonu, Münchnu, Stockholmu in Leipzigu.

V Bruslju bodo izvedli veliki samostojni koncert, na katerem se jim bo pridružil simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Simona Dvoršaka. Aranžmaje za orkester bo pripravil mlad slovenski skladatelj Anže Rozman, koncert pa je organiziran v dvorani Henry Le Boeuf.


Plodna 35-letnica delovanja
Za zasedbo Laibach je bilo leto 2015, ko so zaznamovali 35-letnico delovanja, zelo plodno. V prvi polovici leta so izvedli več koncertov po Evropi in v Sloveniji, nato pa so se odpravili še na turnejo po ZDA in Kanadi.

Ob dnevu osvoboditve izpod japonske okupacije so avgusta nastopili v Severni Koreji. Med drugim so odigrali koncert na strehi zagrebškega Muzeja sodobnih umetnosti ter nastopili na festivalih na Portugalskem, v Srbiji in v Makedoniji.

Moderna galerija v Ljubljani pa je pripravila obsežno zgodovinsko razstavo o Neue Slowenische Kunst, katere sestavni del so bili tudi Laibach, ki se ponašajo s slovesom ene najbolj enigmatičnih, preroških in v tujini najbolj priznanih slovenskih zasedb.