Daniel Barenboim, pianist in dirigent ter državljan Argentine, Izraela, Palestine in Španije. Je glasbeni direktor Berlinske državne opere in Staatskapelle v Berlinu. Foto: Reuters
Daniel Barenboim, pianist in dirigent ter državljan Argentine, Izraela, Palestine in Španije. Je glasbeni direktor Berlinske državne opere in Staatskapelle v Berlinu. Foto: Reuters
false
Barenboim s svojim West-Eastern Divan orchestra, v katerem igrajo glasbeniki iz arabskega sveta in Izraela. Foto: Reuters

Daniela Barenboima, namenjeno glasbenikom iz arabskega sveta in Izraela. S financiranjem akademije želi prispevati k mirovnemu procesu na Bližnjem vzhodu.

Barenboim je znan pianist in dirigent ter državljan Argentine, Izraela, Palestine in Španije. Je glasbeni direktor Berlinske državne opere in Staatskapelle v Berlinu. Znan je po sodelovanju z West-Eastern Divan Orchestra ter kot odločen kritik izraelske okupacije palestinskega ozemlja.

Ko si je ogledal akademijo, ustanovljeno leta 2012, jo je poimenoval "eksperiment v utopiji". Visoka glasbena šola je sicer poimenovana po njem in po ameriško-palestinskem literarnem teoretiku Edwardu Saidu (1935-2003), je pa v nekdanjem skladišču kulis Berlinske državne opere, za prenovo katerega je nemška vlada v preteklosti že namenila 20 milijonov evrov.

Zdaj bo z odločitvijo o financiranju akademije nemška vlada podprla njegovo delovanje in po besedah nemške ministrice za kulturo Monike Grütters tudi prispevala k mirovnemu procesu na Bližnjem vzhodu.

Študenti berlinske glasbene akademije bodo lahko po vzoru Barenboimovega West-Eastern Divan Orchestra iz Seville, ki združuje mlade arabske in izraelske glasbenike, prek skupnega igranja ustvarili temelje za medsebojno razumevanje. Poleg trenutnega poučevanja o igranju na inštrumente bodo študente poučevali tudi o humanističnih vedah.

Glasbena akademija Daniela Barenboima v Berlinu bo denar od zvezne vlade prejemala od leta 2017, sprva 5,5 milijona evrov na leto, od leta 2019 pa bo letno prejela sedem milijonov evrov.

V prihajajočem zimskem semestru bodo na akademiji poučevali 30 novih študentov, do leta 2018/19 pa naj bi akademijo obiskovalo do 90 študentov iz Evrope in Bližnjega vzhoda.