Nastop pihalnega orkestra Krka v hrvaškem mestu Imotski. Foto: Boštjan Pucelj
Nastop pihalnega orkestra Krka v hrvaškem mestu Imotski. Foto: Boštjan Pucelj
Pihalni orkester Krka
Pihalni orkester Krka v Slovenski filharmoniji. Foto: Boštjan Pucelj

Na festivalu v italijanskem mestu se bodo med 4. in 8. julijem predstavili orkestri z vsega sveta - od Singapurja, Avstralije do Nizozemske in drugih evropskih držav. Pihalni orkester Krka se bo predstavil na sobotni večer in s solistom Borutom Turkom na klarinetu izvedel dela italijanskih skladateljev, med drugim Verdija in Rossinija, pa tudi Privškov venček slovenskih narodnih ter nekaj zahtevnih koncertnih skladb, ki so v izziv mladim glasbenikom.

Člane orkestra so povabili tudi na brezplačno obiskovanje masterclassa pri najboljših italijanskih glasbenikih iz milanske opere Scala ter profesorjih z akademij Como, Piacenza, Foggia in Catania. Slovenske glasbenike bodo poučevali Francesco Tamiati na trobenti, Roberto Miele na rogu, Giovanni Caruso na tolkalih, Laura Magistrelli na klarinetu, Devid Ceste na baritonu in pozavni, Leonardo Sbaffi na saksofonu, Fausto Polloni na oboi in fagotu ter Maurizio Saletti na flavti.
Pihalni orkester Krka ima za seboj kar nekaj uspehov. Poleg prepričljivih uvrstitev na državnem tekmovanju je leta 2010 prepričal mednarodno žirijo na madžarskem tekmovanju Wind Music Grand Prix in osvojil tri naslove; pokal za osvojeno prvo mesto v svoji tekmovalni kategoriji, zlato listino za 93,30 točke ter pokal Grand Prix za najboljši orkester celotnega tekmovanja. Ima tudi vrsto zlatih priznanj z mednarodnih tekmovanj (Riva del Garda, Eger in Bamberg).
Člani pihalnega orkestra Krka se na nastop in šolanje v Italiji že intenzivno pripravljajo, predtem pa jih čaka še nekaj koncertov v Sloveniji ter na državnem srečanju hrvaških godb Novi Vinodolski.