Naslovnica zgoščenke Trans Slovenia Express Vol. 2. Foto:
Naslovnica zgoščenke Trans Slovenia Express Vol. 2. Foto:
Kraftwerk so zasloveli leta 1974 s skladbo Autobahn.
Takole futuristično so Kraftwerk nastopili že daljnega leta 1981, pred nabito polno dvorano Meistersingerhalle.

Marsikdo se še živo spominja dveh ključnih albumov elektronske glasbe: leta 1977 so Kraftwerk izdali Trans Europe Express, leta 1994 pa je izšla plošča Trans Slovenia Express Vol. 1. Ideja za nastanek albuma je bila, zbrati predelave pesmi verjetno največje elektro skupine na svetu, Kraftwerk.

Prvi so kakopak Laibach
V enajstih letih se je v glasbi kakopak marsikaj spremenilo. Tokrat kompilacijo v pogon poženejo baklonosci slovenske industrial glasbe Laibach. Pesem Bruderschaft je sicer priredba, a se obenem močno naslanja na njihovo lastno skladbo Brother of Mine.

Svojevrsten pohod po zapuščini Kraftwerk nadaljuje duo Silence s skladbo Hall Of Mirrors; k sodelovanju sta pritegnila britansko pevko Anne Clark. Siddharta, prvaki slovenskega rocka, ki se zadnje čase podajajo tudi v drugačne glasbene vode, so ustvarili skladbo The Robots.

Tudi Siddharta snemajo priredbe
Skladba Metal On Metal je bila verjetno logična izbira za tolkalce The Stroj, prav tako kot Mitternacht za kolektiv BAST. Slednji so se edini poklonili obdobju Kraftwerk pred odlično in hkrati prelomno ploščo Autobahn. Octex in Moob sta se s svojo minimalistično interpretacijo housea lotila skladb Computer Love in Telephone Call. It's more Fun To Compute v Torulovi izvedbi je klasična elektroumetnina, Sequan in iTurk pa skladbi Metropolis in Sex Object izvedeta v izvrstni trance maniri. Med bolj presenetljivimi podvigi na plošči je, nazadnje, pesem Radioactivity, ki so jo z rahlo pomočjo Silence zakrivile Rožmarinke.

Glasbeniki, ki držijo prst na pulzu slovenske elektronske glasbe, so tako nanizali štirinajst razlogov, zakaj Kraftwerk ostajajo ne le pionirji, ampak tudi duhovni vodje tega glasbenega žanra.