Ornette Coleman (1930-2015). Foto: EPA
Ornette Coleman (1930-2015). Foto: EPA
Billy Higgins, Don Cherry, Charlie Hadenin Ornette Coleman
Njegov izvirni kvartet: Billy Higgins, Don Cherry, Charlie Haden in Ornette Coleman. Foto: ornettecoleman.com

Coleman je leta 1961 izdal album, ki ga je naslovil Free Jazz in tako se mu pripisujejo zasluge za to danes povsem uveljavljeno skovanko, ki se jo uporablja za celotni podžanr džeza in jo v slovenščino običajno prevajamo kot svobodnjaški džez.

Velja, da je bil prvi glasbenik po prezgodaj umrlem Charlieju Parkerju (1920-1955), ki je bil do te mere predan, da se je bil sposoben popolnoma izgubiti v interakciji s svojim inštrumentom. Znano je, da so bili njegovi soli vselej popolnoma predani občutkom in so sledili svoji lastni logiki.

Nesporni glasbeni velikan
Glasbena pot leta 1930 v Teksasu rojenega glasbenika je neločljivo povezana s prav tako pomembnimi figurami džeza, kot so Don Cherry, Charlie Haden, Ed Blackwell, Bobby Bradford, Charles Moffett in Billy Higgins. Pri starosti 14 let je v rodnem Teksasu začel igrati alt saksofon in dve leti pozneje še tenor saksofon, obvladal je tudi trobento in violino ter bil vešč skladanja.

Coleman je bil deset let poročen z afroameriško pesnico in aktivistko Jayne Cortez, s katero imata sina Denarda, rojenega leta 1956. Leta 2004 je nastopil tudi na 45. jazz festivalu Ljubljana v Križankah, tri leta pozneje pa je prejel Pulitzerjevo glasbeno nagrado za album Sound Grammar.

Četudi s tehničnega vidika ni nikoli obveljal za velikega virtuoza, se mu pripisuje vloga enega bolj inovativnih in tudi kontroverznih glasbenikov našega časa, ali povedano z drugimi besedami - vloga nespornega velikana džeza.

"Ko sem prvikrat videl nekoga igrati saksofon, nisem vedel, kaj to je. Nekdo mi je povedal, da gre za saksofon. Povprašal sem mamo, ki mi je rekla, da si ga bom, če se namenim zaslužiti nekaj denarja, lahko tudi sam kupil. Zato sem si naredil škatlo za loščenje čevljev in se odpravil na ulico duhat stopala. Dokler mi ni nekega dne dejala: "Poglej pod posteljo." Minila so tri ali štiri leta, da sem ga izvlekel in začel igrati," so Colemanove besede, zapisane na njegovem spletnem mestu.

Ornette Coleman je umrl za posledicami srčnega zastoja danes, 11. junija, na Manhattnu, kjer je živel, je sporočila njegova družina.