Pihalni orkester Krka je mednarodno priznan in prodoren orkester, ki deluje od leta 1957. Foto: JSKD
Pihalni orkester Krka je mednarodno priznan in prodoren orkester, ki deluje od leta 1957. Foto: JSKD
Pihalni orkester Krka vodi dirigent Matevž Novak.
Pihalni orkester Krka vodi dirigent Matevž Novak. Foto: JSKD

Poleg zmagovalnega orkestra so nastopili še Laška pihalna godba, Godba Cerknica, Godba slovenskih železnic, Pihalni orkester Premogovnika Velenje, Pihalni orkester Krško, Pihalni orkester Občine Šentjernej in Pihalni orkester Zarja Šoštanj, vsega skupaj več kot 900 godbenikov. Zlato plaketo sta poleg Pihalnega orkestra Krka prejela še Godba Cerknica in Pihalni orkester Premogovnika Velenje.
Na tekmovanju, ki ga je v Laškem pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, so orkestri izvedli tri skladbe; obvezni skladbi - Al Piemonte Carla Alberta Pazzinija in Godbo na čudežnem vlaku Roka Goloba - ter skladbo po lastni izbiri. Nastope je ocenjevala petčlanska mednarodna strokovna žirija v sestavi Pieter Jansen (Nizozemska), Lovrenc Arnič (Slovenija), Marko Munih (Slovenija), Henrie Adams (Španija) in Alex Schillings (Nizozemska).
Veliki nagrajenec nekdanjega EPK-ja
Pihalni orkester Krka je bil ustanovljen leta 1957 in velja danes za mednarodno priznan orkester. Leta 2005 je osvojil zlato medaljo s pohvalo na svetovnem glasbenem tekmovanju v nizozemskem kraju Kerkrade, leta 2010 pa je na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v madžarskem mestu Pecs, evropski prestolnici kulture 2010, osvojil veliko nagrado. Dirigent orkestra je Matevž Novak.