Rick Parfitt (na levi) in Francis Rossi leta 2009, ko so Status Quo nastopili na festivalu Glastonbury. Foto: Reuters
Rick Parfitt (na levi) in Francis Rossi leta 2009, ko so Status Quo nastopili na festivalu Glastonbury. Foto: Reuters

S svojimi valovitimi svetlimi lasmi, zbledelim džinsom in kitaro Fender je bil Parfitt eden najprepoznavnejših kitaristov v rocku. Iz njegovega sodelovanja s Francisom Rossijem so se rodili Status Quo, ena najbolj dolgoživih britanskih zasedb. Parfitt ni bil samo kitarist, ampak je za skupino napisal tudi številne njihove uspešnice.

Glasbenikova družina in menedžer so že potrdili, da je Parfitt umrl v bolnišnici v Marbelli na jugu Španije, kjer so ga sprejeli v četrtek. Zanj je bila usodna huda okužba, ki je bila posledica zapleta pri stari poškodbi rame.

Skupina Status Quo je v skoraj petih desetletjih delovanja prodala več kot 100 milijonov plošč, med njihovimi najbolj znanimi hiti sta Rockin' All Over the World in Caroline. Leta 2015 so dosegli mejnik, ki ga doživijo le redki izvajalci: kar 500 tednov so skupno preživeli na britanski lestvici najboljših albumov.

Imel je še načrte
Kot so sporočili žalujoči svojci, je Parfitt umrl v trenutku, ko se je veselil samostojne kariere. Po nasvetu zdravnikov se je namreč odločil, da ne bo več hodil na turneje s skupino, temveč je za leto 2017 načrtoval album in avtobiografijo.