'Združitev godal in akordeona poskrbi za bistveno drugačno barvo in drugačen okus Bachove glasbe,' je prepričan Galliano. Foto: Festival Maribor
'Združitev godal in akordeona poskrbi za bistveno drugačno barvo in drugačen okus Bachove glasbe,' je prepričan Galliano. Foto: Festival Maribor

Dobra glasba zahteva svoj čas, spodbudno, ustvarjalno vzdušje in prijateljstvo.

Richard Galliano

Predstavila sta se s programom Od Bacha do Galliana, ki je rezultat njunega večletnega sodelovanja, privablja pa tako ljubitelje klasične glasbe kot privržence džeza, tanga in francoske musette.

Koncert je sestavljen iz dveh delov. V prvem je bilo mogoče slišati Gallianove priredbe nekaterih najbolj znanih Bachovih del, v drugem pa so bile na vrsti Gallianove skladbe, piše na spletni strani filharmonije.

V družbi najboljših
Richard Galliano velja ta čas za najboljšega akordeonista na svetu. Rodil se je v Cannesu leta 1950. Njegov prvi učitelj akordeona in klavirja je bil njegov oče, Lucien Galliano. Študij je nadaljeval na Konservatoriju v Nici. Študiral je kontrapunkt, harmonij in pozavno ter diplomiral leta 1969. Že v času študija se je udeležil mnogih mednarodnih tekmovanj akordeona. Z igranjem Bacha, Čajkovskega, Ravela in Gershwina je dve leti zapored zmagal na svetovnem tekmovanju akordeona (1966 Valencia, 1967 Calais), v času Charlesa de Gaulla pa leta 1968 prejel tudi največjo državno nagrado za kulturo.

Leta 1973 se je preselil v Pariz. Leta 1983 ga je Astor Piazzolla povabil k izvedbi glasbe za predstavo Shakespearovega Sna kresne noči v pariški Comedie Francaise. Galliano je zaslovel kot solist na bandeonu in s tem se je začelo veliko prijateljstvo med dvema glasbenikoma, ki je trajalo vse do Piazzollove smrti leta 1992. Ob deseti obletnici smrti se mu je Galliano poklonil z odmevnim in nagrajenim albumom "Piazolla Forever" (2003).

Galliano je sodeloval tudi z drugimi vrhunskimi glasbeniki, kot so Chet Baker, Ron Carter, Joe Zawinul, Bobby McFerrin, Mark Feldman, Jan Garbarek, Paquito Di Rivera, Michael Petrucciani, Gilberto Gil, Richard Bona in Manu Katche. Napisal je vrsto skladb, ki jih je odlično sprejela tako kritika kot javnost. Prenovil je slog novi musette, ki se je pojavil leta 1991. Leta 1993 ga je francoska Akademija za džez imenovala za najboljšega džezovskega glasbenika leta.

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je ansambel štirinajstih godalcev, ki so tudi člani večjega orkestra Slovenske filharmonije. Ustanovljen je bil leta 1993 in je do danes izvedel več kot 350 koncertov doma in v tujini ter sodeloval s priznanimi glasbeniki iz sveta klasike, džeza in etna. Za svoje delo je leta 1999 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Dobra glasba zahteva svoj čas, spodbudno, ustvarjalno vzdušje in prijateljstvo.

Richard Galliano