Že pri 17 je vodil svoj big band. Foto: Glasbenikova spletna stran
Že pri 17 je vodil svoj big band. Foto: Glasbenikova spletna stran
Sylvester Stallone
Pesem je bila všeč tudi glavnemu igralcu iz serije o Rockyju. Foto: EPA

Trobentač je že takoj v začetku sedemdesetih, ko je pesem posnel, vedel, da bo velik hit, k njegovemu prepričanju pa je pripomogel tudi Sylvester Stallone, ki je med snemanjem pesmi v studiu v ritmu udarjal v boksarsko vrečo. Kdor pozorno prisluhne, lahko sliši, kako se prepletata njegovo udarjanje in melodija pesmi, je nekoč pojasnil Ferguson.

V Montrealu rojeni glasbenik je posnel okoli 60 albumov, ob njegovi smrti pa je njegov menedžer dejal, da se je poslovil še zadnji izmed velikih trobentačev. "Zadnji izmed velikih je bil. Nič več Kentona, ni Basieja, ni Ellingtona, zdaj pa ni več niti Fergusona," je dejal Schankman.

Hollywoodski mik je bil premočen
Ferguson je kariero začel pri trinajstih, ko je z orkestrom Canadian Broadcasting Corporation nastopil kot solist, razcvetela pa se je v štiridesetih, ki so veljala za zlato obdobje big bandov. Po koncu 2. svetovne vojne pa je takrat sedemnajstletnik postal vodja svojega big banda, ki je deloval v njegovem rojstnem mestu. Že kmalu pa ga je zamikal Hollywood, kjer je snemal glasbo za filme, med drugim tudi za Deset božjih zapovedi. A veliki prodor mu je zagotovil šele Rocky.

Glasbilo je bilo zanj stvar užitka
Čeprav je imel na grbi že osmi križ, pa trobente nikoli ni zares odložil in tudi snemal je v visoki starosti. "Moje glasbilo je stvar užitka in nanj igram le zato, ker v tem uživam," je dejal Kanadčan, ki je med drugim igral tudi z glasbeniki, kot so bili Count Basie, Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Charlie Barnett, Jimmy Dorsey in Stan Kenton, kot razlog za svojo sposobnost, da je bil tako dolgo sposoben trobentati, pa je navedel ukvarjanje z jogo.