Sožalje svojcem je ob njegovi smrti izrazila tudi irska predsednica. Foto:
Sožalje svojcem je ob njegovi smrti izrazila tudi irska predsednica. Foto:

Makem, ki so ga nekateri kritiki označili za botra irske glasbe, je umrl v starosti 74 let. Njegova glasbena pot se je začela vzpenjati leta 1955, ko je imigriral v Ameriko, slavo pa je dosegel v 60. letih, ko se je pridružil irski folkskupini Clancy Brothers. Po njenem razpadu je nadaljeval uspešno solistično kariero, ki ga je popeljala na turneje po Avstraliji, Združenih državah Amerike, Veliki Britaniji in Kanadi.

Glas o Irski ponesel po celem svetu
V poznih 60. je Makem objavil pesem "Four Green Fields," materino melanholično tožbo njenim "sinovom", ki predstavlja štiri zgodovinske pokrajine Irske. Balada je postala ena izmed njegovih najprepoznavnejših pesmi. Desetletja pozneje je Makem produciral številne glasbene oddaje za ameriško javno televizijo, v katerih je predstavljal legende folka, kot so Judy Collins in Pete Seeger.

Sožalje ob njegovi smrti je izrazila tudi irska predsednica Mary McAleese, ki je Makema označila za prvovrstnega glasbenika in izrednega ambasadorja Irske. Na svoji spletni strani je zapisala, da je "za časa življenja Tommy prinesel srečo in veselje stotinam in tisočim oboževalcem po vsem svetu".