19-letni Izak Hudnik je skupaj z italijanskim kolegom slavil v najvišji starostni kategoriji. Foto: Žejlko Stevanić
19-letni Izak Hudnik je skupaj z italijanskim kolegom slavil v najvišji starostni kategoriji. Foto: Žejlko Stevanić

V najvišji starostni kategoriji je slavil 19-letni Izak Hudnik, ki si je razdelil prvo mesto skupaj s 17-letnim Francescom Stefanellijem iz Italije.

Tekmovanje, poimenovano po priznanem italijanskem violončelistu Janigru, ki je več let poučeval na zagrebškem glasbenem konservatoriju in umetniško vodil Zagrebške soliste, velja za pomembno referenco za mlade violončeliste do starosti 20 let. V Poreču je med 20. in 25. oktobrom potekalo 11. po vrsti.

Drugo nagrado v najstarejši kategoriji je od skupno šestih finalistov prejela 20-letna Sophia Bacelar iz ZDA, tretje mesto pa si je priigral 20-letni Urban Marinko, prav tako iz Slovenije.

V preostalih, mlajših kategorijah sta bila med prvonagrajenci tudi Leonard Razboršek in Ruben Mihelač, drugi nagradi pa sta dobili Sara Čano in Kim Kozlevčar, navaja spletna stran tekmovanja.

Kot je poročal časopis Glas Istre, se je tekmovanja udeležilo več kot 70 glasbenikov iz različnih držav, od Švedske do Španije prek srednje Evrope do Turčije, Južne Koreje in ZDA. Ocenjevala jih je žirija, v kateri so bili Dobrila Berković Magdalenić, Giovanni Gnocchi, Stefan Kropfitsch, Meehae Ryo in Eldar Saparajev.