Vasko Atanasovski se s projektom Melem, kar v prevodu pomeni zdravilo, vrača k svojim koreninam in lovi dušo Balkana. Tako v njegovih skladbah odzvanja stara južnoslovanska duša, iz več kot stoletje starih pesmi pa ta mednarodno priznani glasbenik plete sveže in ganljive zgodbe. Foto: BoBo
Vasko Atanasovski se s projektom Melem, kar v prevodu pomeni zdravilo, vrača k svojim koreninam in lovi dušo Balkana. Tako v njegovih skladbah odzvanja stara južnoslovanska duša, iz več kot stoletje starih pesmi pa ta mednarodno priznani glasbenik plete sveže in ganljive zgodbe. Foto: BoBo
Melem
Album Melem prinaša 14 skladb, triu Vaska Atanasovskega, Dejana Lapanje in Marjana Stanića so se pri ustvarjanju pridružili priznani glasbeniki: Vlatko Stefanovski, Matija Dedić, Jehan Barbur, Aida Čorbadžić ter Simone Zanchini in Vasil Hadžimanov, ki se bosta triu poleg Ariela Veia Atanasovskega pridružila tudi na koncertu v Cankarjevem domu. Foto: Založba Pivec

Z Melemom, kar v prevodu pomeni zdravilo, se ta mednarodno uveljavljeni glasbenik vrača k svojim koreninam in lovi dušo Balkana. Tako v njegovih skladbah odzvanja stara južnoslovanska duša, iz več kot stoletje starih pesmi pa Atanasovski plete sveže in ganljive zgodbe.

Koncert tria s tremi gosti
Na odru Linhartove dvorane v Cankarjevem domu bo nastopil njegov že uigrani trio, ki ga ob Atanasovskem tvorita še kitarist Dejan Lapanja in bobnar Marjan Stanić. Gre za že več let delujočo postavo, ki se v aktualnem projektu ponovno posveča akustičnim in prefinjenim glasbenim izvedbam. Kot posebni gostje bodo z njimi nastopili še Vasil Hadžimanov na klavirju, Simone Zanchini na akordeonu in Ariel Vei Atanasovski na violončelu.

NAGRADNA IGRA JE ZAKLJUČENA, NA KONCERT GREDO Mitja Avsec, Špela Erlah, Anja Gomizelj, Nejc Lekočevič in Rada Sitar.

Nagradno vprašanje:
Kateri dve glasbili igra Vasko Atanasovski v okviru aktualnega projekta Melem?

Z nekaj znanja in sreče lahko koncert 3. aprila ob 20. uri obiščete brezplačno, saj MMC v sodelovanju z organizatorji podeljuje petkrat po dve vstopnici. Odgovor na nagradno vprašanje pošljite do sobote, 1. aprila, do 14. ure na: mmc-kultura@rtvslo.si. Ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov, o nagrajencih bo odločil žreb.

Stari napevi s sodobnimi prijemi
Melem poslušalca ponese po poteh nekdanje domovine in širšega Balkana, prav tako pa po poteh nostalgije, nemogoče ljubezni, neskončne ljubezni, večnega hrepenenja in strasti, so zapisali organizatorji. Gre za spoj avtorske glasbe Atanasovskega in priredb tradicionalnih pesmi, med katerimi najdemo Stade se cvijeće rosom kititi, Teška beše našata razdelba, Kad ja pođoh na Bentbašu in Kasapsko oro. Posebnost tega projekta je, da so starim napevom dodane nove uvodne melodije, ki jih zasedba izvaja minimalistično in s solističnimi vložki.

Album Melem, ki prinaša 14 skladb, bo na zgoščenki izšel pod okriljem mariborske založbe Pivec in bo deležen tudi svetovne distribucije. Trio je pri ustvarjanju Melema gostil kar nekaj priznanih glasbenikov, kot so Vlatko Stefanovski, Matija Dedić, Jehan Barbur, Aida Čorbadžić ter prej omenjena Simone Zanchini in Vasil Hadžimanov, ki se bosta torej pridružila na koncertu v Cankarjevem domu. Vasko Atanasovski je tudi sicer znan po sodelovanjih s svetovno znanimi glasbeniki z različnih vetrov, prej navedenim lahko dodamo na primer še Hindi Zahro, zasedbo Living Colour in Marca Ribota. Do danes je koncertiral po mnogih koncih sveta, odlikuje pa ga tudi mojstrski pristop do zelo raznolikih glasbenih slogov.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.