Zaposleni v orkestru Slovenske filharmonije s stavko med drugim zahtevajo spoštovanje pravic zaposlenih, vključno s predpisi za napredovanje članov orkestra. Foto: MMC / Miloš Ojdanić
Zaposleni v orkestru Slovenske filharmonije s stavko med drugim zahtevajo spoštovanje pravic zaposlenih, vključno s predpisi za napredovanje članov orkestra. Foto: MMC / Miloš Ojdanić
Damjan Damjanovič
Sindikata Sviz in Glosa, ki zastopata interese zaposlenih v filharmoniji, sta konec lanskega leta opozorila, da že dlje časa prejemata pritožbe zoper njegovo nekompetentno vodenje filharmonije in neprofesionalni odnos do zaposlenih ter kršitve predpisov. Zahtevala sta, da se direktor Damjan Damjanovič javno opraviči za žalitve, ki jih je izrekel na račun glasbenikov. Foto: BoBo
Orkester Slovenske filharmonije
Stavka zaposlenih Orkestra Slovenske filharmonije se bo začela ob 19. uri oziroma v času trajanja vaje orkestra in se bo končala istega dne ob 21.30 oziroma po izteku časa, predvidenega za vajo orkestra. Foto: Darja Štravs Tisu/Slovenska filharmonija

Stavko je soglasno podprl tudi glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki direktorja SF-ja Damjanoviča opozarja, da njegove grožnje z izgubo ugleda Slovenske filharmonije, ki naj bi v primeru stavke in prekinitve sodelovanja z dirigentom znašala 100.000 evrov, pomenijo hud in nedopusten pritisk na stavkajoče. Ob tem so poudarili, da je pravica do stavke ustavna pravica in je delodajalec ne sme ovirati. Kot dodajajo, je "žuganje s finančno ovrednoteno škodo zaradi stavke v tem primeru pritlehen in nedopusten pritisk".

Stavka se bo začela v ponedeljek, 5. decembra, ob 19.00 oziroma v času trajanja vaje orkestra in se bo končala istega dne ob 21.30 oziroma po izteku časa, predvidenega za vajo orkestra.

Poziv ministru, da omogoči ustavno pravico do stavke
Kot so sporočili iz Sviza, v glavnem odboru podpirajo odločnost zaposlenih v orkestru SF-ja za ureditev razmer v umetniški ustanovi. Sviz je ob tej priložnosti pozval tudi ministra za kulturo Antona Peršaka, da posreduje in omogoči ter zaščiti ustavno pravico do stavke. Ministra prav tako pozivajo, naj sprejme stavkovni odbor orkestra SF-ja in se dejavno vključi v razreševanje vse hujšega konflikta med vodstvom in orkestrom.

Protest proti žalitvam Damjana Damjanoviča
V sindikatu so spomnili, da sta Sviz in Glosa že konec lanskega leta na direktorja Slovenske filharmonije naslovila protest zaradi njegovih žalitev v omenjeni ustanovi z zahtevo po opravičilu. Ker se direktorjev odnos do zaposlenih ni izboljšal, sta konec marca oba sindikata pozvala Damjanoviča, naj odstopi s svoje funkcije.

Poziv so spisali po tem, ko je delavsko predstavništvo v SF-ju ob podpori obeh sindikatov izpeljalo glasovanje o primernosti Damjanoviča, da še naprej opravlja funkcijo direktorja filharmonije. Skoraj štiri petine zaposlenih so Damjanoviču izrekle nezaupnico, kar je pokazalo, da direktor nima več podpore za vodenje filharmonije. Sindikata sta takrat o dogajanjih v SF-ju obvestila tudi nekdanjo ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar, vendar pa, kot sporočajo iz Sviza, ukrepanj oziroma umiritve in ureditve razmer v zavodu ni bilo. Damjanovič tedaj pozivov ni komentiral, saj so po njegovem mnenju vidni osebni interesi določenih posameznikov, ki gredo svojo pot. Marca je ob pozivu dejal, da zato o odstopu "niti slučajno ne razmišlja".

Napovedano stavko so podprli tudi v sindikatu Glosa, kjer sporočajo, da bodo storili vse za obvarovanje članov oziroma delavcev, zlasti pa jih bodo zaščitili pred morebitnimi pritiski, povračilnimi ukrepi in drugimi napadi vodstva. Tudi v Glosi so spomnili, da so s Svizom že decembra lani zahtevali opravičilo direktorja. Izjava direktorja pa je "neposredno žalila tudi vse druge zaposlene v kulturi, ki delajo pod istimi pogoji in pod istimi zakoni", so zapisali.

Stavka zaposlenih v orkestru Slovenske filharmonije
Stavka zaposlenih v orkestru Slovenske filharmonije