Enainšestdesetletni Bašmet je v Lvovu živel do svojega 17. leta. Foto: EPA
Enainšestdesetletni Bašmet je v Lvovu živel do svojega 17. leta. Foto: EPA
Jurij Bašmet in Vladimir Putin na predsednikovem sprejemu znanih ruskih glasbenikov in športnikom ob odprtju zimskih olimpijskih iger v Sočiju.
Jurij Bašmet in Vladimir Putin na predsednikovem sprejemu znanih ruskih glasbenikov in športnikov ob odprtju zimskih olimpijskih iger v Sočiju. Foto: EPA

Odločitev o odvzemu naziva svetovno znanemu ruskemu dirigentu in violinistu so po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass, ki se sklicuje na tamkajšnje medije, člani akademskega zbora sprejeli skoraj soglasno. 61-letni Bašmet, ki je v Lvovu živel do svojega 17. leta, je tako brez naziva ostal dve leti za tem, ko so mu ga podelili. V zahodnoukrajinskem mestu še vedno živi glasbenikov starejši brat, tam so pokopani tudi njegovi starši.
Star znanec slovenskih odrov
Eden najbolj prepoznavnih svetovnih komornih glasbenih umetnikov, ki ga dobro pozna tudi slovensko občinstvo (večkrat je med drugim nastopil s svojim komornim orkestrom Moskovski solisti, ki ga je ustanovil leta 1986), se je rodil leta 1953 v Rostovu ob Donu.
Glasbilo je študiral na moskovskem konservatoriju, kjer je danes redni profesor. Pot v svet se mu je odprla, ko je sredi sedemdesetih let preteklega stoletja zmagal na mednarodnem tekmovanju violistov v Münchnu. Bil je prvi, ki je organiziral celovečerne violske recitale v največjih koncertnih dvoranah. Uveljavil se je tudi kot dirigent, s svojimi Moskovskimi solisti pa gostuje po vsem svetu.