Letošnji mednarodni sejem v Bologni bo odprt med 4. in 7. aprilom, sodelovalo bo okoli 1.200 razstavljavcev iz 75 držav, častna gostja bo Nemčija. Foto: Spletna stran sejma
Letošnji mednarodni sejem v Bologni bo odprt med 4. in 7. aprilom, sodelovalo bo okoli 1.200 razstavljavcev iz 75 držav, častna gostja bo Nemčija. Foto: Spletna stran sejma
Luciana Sandroni
Brazilska sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY) je pripravila Poslanico z naslovom Nekoč je ...., ki jo je napisala pisateljica Luciana Sandroni (na fotografiji), v slovenščino pa jo je prevedla Tina Mahkota. Foto: IBBY
NUK
K branju gradiva na temo knjižnica spodbujajo tako v vzgojno-izobraževalnih zavodih kot knjižnicah, knjigarnah in drugod. Ob tem so oblikovali seznam priporočenih knjig na temo knjižnica, knjige in branje. Foto: BoBo

Brazilska sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY) je pripravila Poslanico z naslovom Nekoč je ..., ki jo je napisala pisateljica Luciana Sandroni, plakat je oblikoval ilustrator Ziraldo. Za prevod v slovenščino je poskrbela Tina Mahkota.

Prvikrat v knjižnico ...
Luciana Sandroni, avtorica številnih knjig za otroke in mladino, je v zgodbico umestila deklico, ki prvič obišče knjižnico. Med izbiranjem knjige, ki si jo bo izposodila, jo nagovorijo znani pravljični liki, kot so Obuti maček, Pepelka, Rdeča kapica, Trnuljčica, Motovilka, tudi liki iz brazilskih pravljic, ki želijo, da jih vzame s seboj. Deklica si izposodi le Sneguljčico, vendar jo domov pospremijo tudi drugi junaki.

Mednarodni dan knjige za otroke in rojstni dan priljubljenega pravljičarja po svetu in tudi v nekaterih slovenskih knjižnicah so v noči s 1. na 2. april proslavljali s projektom Noč z Andersenom. Včeraj dopoldne je Mariborska knjižnica dan zaznamovala še z razstavo ilustracij Tine Dobrajc, Kaje Kosmač in Hane Stupica, Mestna knjižnica Ljubljana pa je pripravila srečanje s pisateljem Damijanom Šinigojem, avtorjem knjige Iskanje Eve, ki jo v sklopu nacionalnega projekta Rastem s knjigo ob obisku knjižnice prejmejo sedmošolci.

"Meje mojega jezika so meje mojega sveta"
Drugi dogodek ljubljanske mestne knjižnice bo strokovno obarvan. V sklopu letošnjih strokovnih sred, v katerih razmišljajo o raznolikih rabah jezika v bralnih gradivih za sodobne mlade bralce, bo 13. aprila v Knjižnici Otona Župančiča simpozij z naslovom Meje mojega jezika so meje mojega sveta.

O spreminjanju slovenščine, izbiranju in interpretiranju literarnih del pri književnem pouku, prihodnosti izmišljenih jezikov in drugem so razglabljali Marko Stabej, Boža Krakar Vogel, Simona Klemenčič, Tilka Jamnik, Arne Hodalič, Pavle Učakar, Peter Svetina in Boštjan Gorenc - Pižama.

K branju gradiva na temo knjižnica spodbujajo tako v vzgojno-izobraževalnih zavodih kot knjižnicah, knjigarnah in drugod. Ob tem so oblikovali seznam priporočenih knjig na temo knjižnica, knjige in branje.

Mednarodni sejem v Bologni
Andersenov rojstni dan so za mednarodni dan knjig za otroke razglasili pred 48 leti na mednarodnem kongresu IBBY v Ljubljani. Ob tem dnevu v Bologni organizirajo mednarodni sejem, ki ponuja vpogled v dogajanje na področju otroške in mladinske literature. Letošnji bo odprt med 4. in 7. aprilom, sodelovalo bo okoli 1.200 razstavljavcev iz 75 držav, častna gostja bo Nemčija.

Slovenska nacionalna stojnica v organizaciji Javne agencije za knjigo RS (JAK) bo na svojem običajnem mestu v hali 29, na njej bodo razstavljali različni vabljeni slovenski in zamejski založniki. Po njihovem izboru bodo predstavljeni najnovejši naslovi slovenskih avtorjev, posebej pa bodo izpostavljeni naslovi lani in letos nagrajenih avtorjev in ilustratorjev.

Med slovenskimi avtorji bodo izpostavljeni Mate Dolenc, Miroslav Košuta, Svetlana Makarovič, Miha Mazzini, Miki Muster z avtorskimi stripi, Andrej Rozman - Roza, Lucija Stepančič, Peter Svetina in Vladimir P. Štefanec. Med ilustratorji pa Jože Ciuha, Zvonko Čoh, Maja Kastelic, Marjan Manček, Alenka Sottler, Damijan Stepančič, Hana Stupica, Peter Škerl in Ana Zavadlav, so sporočili z JAK-a.

Ob začetku sejma bodo v ponedeljek podelili tudi bienalno Andersenovo nagrado, najvišje mednarodno priznanje, ki ga prejmejo avtorji in ilustratorji za prispevek k otroški književnosti. V ožjem izboru je pet avtorjev in pet ilustratorjev. Žirija IBBY jih je izbrala izmed 57 nominirancev, med katerimi sta bila tudi Makarovičeva in Manček.

Že skoraj polstoletna tradicija
Andersenov rojstni dan so za mednarodni dan knjig za otroke razglasili pred 48 leti na mednarodnem kongresu IBBY v Ljubljani. Praznovanje v Sloveniji že po tradiciji zasnujeta slovenska sekcija IBBY in MKL, Pionirska - center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Poleg omenjenih prireditev sta pripravili tudi bralnospodbujevalno akcijo, tokrat namenjeno knjižnici. Akcija poteka od svetovnega dneva poezije, 21. marca, preko 2. aprila, Slovenskih dnevov knjige in 23. aprila, ko svet praznuje dan knjige in avtorskih pravic, pa do konca šolskega leta.