Slikarska antologija Čoharije obsega zgodbe, pesmi in uganke s podobami Zvonka Čoha. Foto: Ziga Zivulovic jr./BoBo
Slikarska antologija Čoharije obsega zgodbe, pesmi in uganke s podobami Zvonka Čoha. Foto: Ziga Zivulovic jr./BoBo
Zvonko Čoh
Zvonko Čoh je v več kot 35 letih delovanja ilustriral dela številnih slovenskih avtorjev. Foto: Ziga Zivulovic jr./BoBo
Zvonko Čoh
Letos je Čoh praznoval 60. rojstni dan, lani pa je prejel tudi Levstikovo nagrado založbe za življenjsko delo. Foto: Ziga Zivulovic jr./BoBo
Andrej Rozman - Roza
Z Andrejem Rozmanom - Rozo sta prvič skupaj sodelovala pri delu Rimanice za predgospodiče, od takrat pa sta ves čas povezana. Foto: Ziga Zivulovic jr./BoBo

Slovenskemu ilustratorju in avtorju animiranih filmov se zdi knjiga perfektna. "Je pa to najbrž moja zadnja najdebelejša knjiga," je v svojem hudomušnem slogu na predstavitvi dela še pripomnil umetnik, ki je vedno v pogonu.
Obuti maček na modri zofi
Likovni urednik Pavle Učakar je pohvalil Čohovo izjemno slikarsko oziroma ilustratorsko mojstrstvo. V smeh ga je spravila prav vsaka ilustracija v knjigi. Kot pravi, je Čoh tisti, ki se mu vedno smejiš, po drugi strani pa je njegovo mojstrstvo v metjeju kraljevsko. Zato je Obutega mačka na naslovnici, ki v originalu sedi na rdeči zofi, posedel na zofo v kraljevsko modri barvi.

Kdor bo knjigo prelistal, bo imel po besedah urednice Irene Matko Lukan občutek, da je vstopil v knjižnico različnih avtorskih poetik, tako v likovnem kot v literarnem smislu.

Čečkanje kot ljubezen do vsega obstoječega
Kot je v spremni besedi zapisal Erič, s katerim je Čoh ustvaril animirani film Socializacija bika, njegov prijatelj od nekdaj počečka vse, kar vidi. Ko to naredi, je končno miren. "To je neke vrste ljubezen do vsega obstoječega, ljubezen do sveta, ki se kaže v neustavljivi želji, da je vse zapolnjeno, izpolnjeno, da ni prazno. Želja po prisotnosti. Po zlitju z vsem. Sodelovanje. Želja, ki jo imamo vsi."

V več kot 35 let dolgem posvečanju podobi na papirju, je Čoh ilustriral dela številnih slovenskih avtorjev, med drugimi Miroslava Košute, Kajetana Koviča in Toneta Pavčka, največkrat pa ga povežejo z Andrejem Rozmanom - Rozo. Celo tako zelo, da je Rozo nekdo že vprašal, ali je on napisal zbirko ljudskih pesmi in izštevank Enci benci na kamenci. Prvič sta skupaj sodelovala pri delu Rimanice za predgospodiče in odtlej sta ves čas povezana.

Pohvalil je njegovo sposobnost v ustvarjanju likov, ki se ne ponavljajo, in dodal, da je skozi dela vidno, da se ilustrator pogovarja s svojimi junaki: "Vsak njegov lik, in marsikje jih je veliko, je svet zase."

V gibu ujet značaj ilustracije
Čohove ilustracije spremljajo tudi delo pisateljice Anje Štefan, tako njene avtorske zapise kot ljudske zgodbe, ki jih je zbrala ali priredila. Kot pravi pravljičarka, je vedno znova očarana nad tem, kako zna Čoh v gibu ali z izrazom na obrazu upodobiti prav vsako žival tako, da lahko z ilustracije razbereš njeno počutje ali značaj.

Zvonko Čoh, ki je letos praznoval 60 let, je lani prejel Levstikovo nagrado založbe za življenjsko delo. Obe priložnosti sta bili spodbuda za pripravo antologije del, ki jih Čoh ilustriral. Z njo so se poklonili tako avtorju kot tudi njegovemu prispevku v polje slovenske literature.