Fragmenti predsokratikov so na začetku leta v treh delih izšli v zbirki Koda Študentske založbe. Foto: Študentska založba
Fragmenti predsokratikov so na začetku leta v treh delih izšli v zbirki Koda Študentske založbe. Foto: Študentska založba

Poleg analize besedil se gostje dotikajo tudi "recepcije, ki so jo predsokratiki doživljali v poznejših obdobjih, tudi že v antiki," pojasnjuje Franci Zore s Filozofske fakultete.
"Predavanja vsak dan uvajata pesnika, ki sta v Sloveniji pisala poezijo na temo predsokratikov. Po mojem mnenju je to zanimiv način, kako se jih lotiti, saj so tudi nekateri med njimi svoje tekste pisali v obliki poezije," še pojasnjuje Zore. V torek jih bo z branjem odprl Milan Dekleva, predavanja pa potekajo od obravnave fragmentov do percepcije s sklepom Ignacije J. Fridl o recepciji predsokratskih naukov na Slovenskem. Simpozij pripravljajo v povezanih sklopih, ki jim sledi diskusija.
Sicer se simpozija ne bodo udeležili štirje od napovedanih 26 gostov, med katerimi so tudi Petar Šegedin, Boris Šinigoj, Sonja Weiss, Igor Mikecin, Vid Snoj, Gregor Moder in Igor Žunkovič.
Simpozij sta ob delu Fragmenti predsokratikov, ki je v treh delih v zbirki Koda izšlo v začetku leta, organizirali Študentska založba in Slovenska matica v sodelovanju z Inštitutom za preučevanje krščanskega izročila in Oddelkom za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.
Slovenski prevod temelji na delu Fragmenti predsokratikov, ki sta ga prvič izdala Hermann Diels in Walther Kranz leta 1903. Po posameznih mislecih oziroma skupinah so besedilo prevedli Dašo Benko, Živa Borak, Jan Ciglenečki, Fridlova, Martin Horvat, Kocijančič, David Movrin, Boris Vezjak, Sonja Weiss in Zore.

O mislecih, ki so postavili temelje zahodni filozofiji
O mislecih, ki so postavili temelje zahodni filozofiji