Idejni avtor projekta prenove osrednje Mariborske knjižnice in Rotovškega trga z mestno hišo je ljubljanski arhitekturni biro Atelier arhitekti. Foto: Atelier Arhitekti
Idejni avtor projekta prenove osrednje Mariborske knjižnice in Rotovškega trga z mestno hišo je ljubljanski arhitekturni biro Atelier arhitekti. Foto: Atelier Arhitekti
Staro mestno jedro Maribora
V Mariboru zaenkrat še vedno ostajajo pri terminskem načrtu, po katerem bo nov objekt na Rotovškem trgu operativen konec prihodnjega leta. Foto: BoBo
V Pionirski knjižnici naj bi bili uprava, javno pritličje in Univerza za tretje življenjsko obdobje, za mlade bralce pa naj bi poskrbeli v prostorih mestnega redarstva. Foto: Atelier Arhitekti

Selitev v bližnji Andreanum je bila sprva napovedana za sredino avgusta in septembra, po novem pa bodo z njo počakali do pridobitve gradbenega dovoljenja.

Zahtevo za gradbeno dovoljenje za prvo fazo, ki zajema izkop in zavarovanje gradbene jame, so pri pristojnih službah vložili konec marca. Projektna pisarna mestne občine, ki vodi investicijo, je v zadnjih tednih pridobivala soglasja k pogodbam o začasni služnosti z lastniki sosednjih parcel, saj projekt predvideva varovanje gradbene jame na način sidranja pod objekti, ki obkrožajo Rotovški trg. A za eno od parcel podpis pogodb ni uspel v celoti, zato gradbeno dovoljenje še ni izdano.

"Dejstvo je, da je izgubljenega že veliko časa, posebej zato, ker je tudi sofinanciranje države pogojeno s pridobitvijo gradbenega dovoljenja," je v današnjem sporočilu za javnost opozorilo vodstvo Mariborske knjižnice.

"Ker v tem trenutku ne vemo, kdaj bo izdano gradbeno dovoljenje, brez katerega ni mogoče začeti postopka javnega naročila za izvedbo del, smo se v knjižnici odločili, da predvideno selitev, ki bo logistično izjemno zahteven projekt, ustavimo oziroma s temi aktivnostmi počakamo do izdaje gradbenega dovoljenja," so dodali.

Mariborčani brez knjig ne bodo ostali
Preklicali so zaprtje in selitev vseh treh enot knjižnice na Rotovškem trgu, in sicer Knjižnice Rotovž in Čitalnice, ki so ju napovedali za 16. avgust, ter Pionirske knjižnice Rotovž, katere zaprtje je bilo predvideno za 12. september.

Na začetku tega meseca so trajno zaprli Pionirsko knjižnico Tabor, ki jo bodo preuredili v informacijsko-komunikacijski center za celotno mrežo Mariborske knjižnice. Ta ostane zaprta, medtem ko bo sosednja Knjižnica Tabor z literaturo za odrasle delovala vse do odprtja nove knjižnice na Rotovškem trgu.

V najboljšem primeru konec leta 2012
Kot je povedala Slavica Rampih iz Mariborske knjižnice, zaenkrat še vedno ostajajo pri terminskem načrtu, po katerem bo nov objekt na Rotovškem trgu operativen konec prihodnjega leta. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja sta potrebna še dva meseca za izvedbo razpisa za izvajalca del, takoj zatem pa bi lahko pričeli z gradnjo.