Navdušenje nad kuharskimi podvigi, tudi v knjižni obliki, ne pojenja. Foto: Cankarjev dom
Navdušenje nad kuharskimi podvigi, tudi v knjižni obliki, ne pojenja. Foto: Cankarjev dom
false
Biblos je spletišče za branje elektronskih knjig v slovenščini. Foto: Biblos

Gre za knjigo Andreja Valene, Anje Maležič in drugih, ki je izšla v samozaložbi. Knjiga je bila sprva enkratno poročno darilo, ko pa je naletela na veliko navdušenje, je izšla še v samozaložbi.

"Tudi letošnji izbor knjige leta je potrdil neodvisno in demokratično naravnanost velike nagrade Slovenskega knjižnega sejma. Nagrado je prejel samozaložniški, iskren in srčen knjižni projekt, kar bo za marsikoga presenetljivo. Žirija se je odločila v založniški produkciji poiskati primere, ki presegajo okvire standardne založniške prakse, obiskovalci knjižnega sejma pa so pokazali, da pretehta iskrenost projekta, ne glede na izkušenost ali velikost založnika in razkošnost produkcije. Očitno pa je, da se je koncept kuhinje v paru v slovenskem prostoru prijel, ujet tudi med knjižne platnice," je v imenu upravnega odbora 31. slovenskega knjižnega sejma ter upravnega odbora Velike nagrade za knjigo leta povedal Luka Novak.

Za veliko nagrado knjižnega sejma je žirija nominirala knjige Metuljček cekinček Janeza Bitenca, Balkanalije Samire Kentrić, Stoletje plakata Cvetke Požar, Zverinice iz Rezije v stripu več avtorjev: Grdina (David Krančan), Bežimo, svet se podira (Andrej Štular) in Leteča lesica (Kaja Avberšek) in Kuhinja v dvoje Andreja Valene, Anje Maležič in drugih. Zmagovalca so izbrali obiskovalci sejma, ki so med sejmom lahko oddali glasovalni listič.

Posebno priznanje za Biblos
Žirija je podelila tudi posebno priznanje za elektronsko knjigo, ki jo je prejel portal za knjižnično izposojo Biblos. Še zlasti pomemben vidik tega portala je tudi povečana dostopnost knjig za tiste, ki teže sami pridejo do knjižnic ali ki jim bralniki omogočajo boljšo bralno izkušnjo v primerjavi s tiskanimi knjigami, je še zapisala žirija v sestavi Boštjan Tadel (predsednik), Alenka Vesenjak, Petra Vidali, Roman Uranjek in Vlasta Vičič.

Nagrajena knjiga bo dobila pravico do uporabe oznake in pečata knjiga leta 2015 - velika nagrada SKS-a, s katero bo lahko založnik opremil vse izvode, tudi morebitne ponatise, založnik elektronske knjige pa bo lahko uporabljal emblem.