Jacob in Wilhelm Grimm sta bila jezikoslovca in zbiralca pravljic. Foto: Wikipedia
Jacob in Wilhelm Grimm sta bila jezikoslovca in zbiralca pravljic. Foto: Wikipedia

Tako bo poleg dejavnega posvečanja peči in zlobni čarovnici v novem muzeju mogoče sesti za mizo skupaj s sedmimi palčki kot Sneguljčica in tako podoživeti dogajanje v Grimmovih pravljicah. V muzeju bodo predstavljeni tudi nekateri originalni rokopisi bratov Grimm, poleg stalne v muzeju letno načrtujejo tudi dve ali tri tematske razstave.

Stari muzej bratov Grimm je bil leta 1959 urejen v 300 let stari v palači Bellevue, v kateri brata pravzaprav nista nikoli živela. Medtem ko je bil v njem poudarek predvsem na njunem lingvističnem delu, naj bi bil novi muzej, ki bo vrata odprl 4. septembra, s svojo ureditvijo privlačnejši za otroke in njihove starše.

Kassel kot prestolnica bratov Grimm
Po besedah vodje projekta Susanne Voelker letno v muzeju pričakujejo 80.000 obiskovalcev. Župan mesta Kassel Bertram Hilgen je izpostavil, da to ne bo klasičen muzej, ampak bo omogočal dejavno udeležbo obiskovalcev.

Projektu je v preteklosti močno nasprotovala civilna iniciativa, ki pa se je po porazu na upravnem sodišču odločila za umik od svojih prizadevanj. Območje Weinberga, kjer je nastal nov muzej, namreč pokriva park, z novogradnjo pa je velik del tega izginil.

Župan Hilgen je dodal še, da želijo z novim muzejem Kassel predstaviti kot prestolnico bratov Grimm. Jacob in Wilhelm sta v mestu živela med letoma 1798 in 1841.