Avtor v knjigi pokaže, kdaj lahko zaupamo lastni intuiciji in kdaj ne. Foto: Pixabay
Avtor v knjigi pokaže, kdaj lahko zaupamo lastni intuiciji in kdaj ne. Foto: Pixabay
false
Knjiga je že ob izidu pred nekaj leti prejela več nagrad za poljudnoznanstveno in psihološko literaturo ter postala moderna klasika na področju analize človekovega razmišljanja. Foto: Emka

Delo, ki velja za eno najodmevnejših na področju sodobne psihologije, je izšlo pri založbi Umco, nagrado pa je prejelo v okviru Slovenskega knjižnega sejma (SKS). Avtor Daniel Kahneman, ki v knjigi bralca popelje na prelomno potovanje v človekovem mišljenju, je priznani profesor psihologije in dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo. V knjigi, v katero so vključena desetletja raziskav, sta predstavljena dva osnovna načina človekovega razmišljanja, so zapisali pri založbi.

Avtor kot prvi način, t. i. sistem 1, pojmuje hitro, intuitivno in čustveno razmišljanje, kot drugi način oz. sistem 2 pa opisuje počasnejše in bolj premišljeno razmišljanje, ki temelji na logičnih predpostavkah. Kahneman za širšo laično javnost strokovno opisuje, kako človekove odločitve izvirajo iz prepletanja teh dveh načinov razmišljanja. Sistemski pristop je enak tako pri vsakodnevnih odločitvah kot pri zahtevnejših kognitivnih procesih, kot je dolgoročno načrtovanje.

Lahko zaupamo lastni intuiciji?
Analiza avtorja nam jasno pokaže, kdaj lahko zaupamo svoji intuiciji in kdaj ne smemo. Spoznamo pa tudi poučne vpoglede v procese nastajanja odločitev, ki so nato preslikani v posameznikovo zasebno in poklicno življenje.

Knjiga je že ob izidu pred nekaj leti prejela več nagrad za poljudnoznanstveno in psihološko literaturo ter postala moderna klasika na področju analize človekovega razmišljanja. Prevod v slovenski jezik, ki ga je opravila Špela Vodopivec, tako predstavlja velik založniški podvig na področju stvarne literature, so še zapisali pri Umcu.

Daniel Kahneman (1934) je psiholog izraelsko-ameriških korenin in eden najvplivnejših sodobnih mislecev. Poznan je predvsem po raziskovanju presojanja in odločanja. Je tudi strokovnjak za vedenjsko ekonomijo, področje, ki mu je leta 2002 prineslo Nobelovo nagrado. Svojo akademsko kariero je kot predavatelj psihologije začel na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, pozneje je predaval tudi na univerzah v Michiganu, na Cambridgeu, Harvardu in Princetonu.