Poznavalcem Proustovega dela in življenja se zdi identifikacija svata kot Marcela Prousta prepričljiva. Foto: EPA
Poznavalcem Proustovega dela in življenja se zdi identifikacija svata kot Marcela Prousta prepričljiva. Foto: EPA

Ganljivo je reči, da lahko prvi po njegovih sodobnikih vidimo Prousta ...

Luc Fraisse
Marcel Proust štiri leta pred nastankom filmskega posnetka s svatbe.
Marcel Proust štiri leta pred nastankom filmskega posnetka s svatbe. Foto: Wikipedia

Kanadski profesor verjame, da je našel edini znani posnetek, na katerem je znameniti francoski pisatelj. Črno-beli posnetek je nastal leta 1904 na poroki hčere ene od Proustovih prijateljic in Sirois-Trahan je med številnimi svati takoj opazil figuro moškega z brki v tridesetih letih, oblečenega v sivo obleko in s klobukom na glavi. Večina svatov je v parih, le domnevni Proust se sam spušča po stopnicah.

Da gre za Prousta, se s kanadskim profesorjem strinja tudi poznavalec književnikovega dela Luc Fraisse. "Ker poznamo vsako podrobnost Proustovega življenja, iz različnih virov vemo, da je v teh letih nosil polcilinder in biserno sivo obleko. Ganljivo je reči, da lahko prvi po njegovih sodobnikih vidimo Prousta ..., čeprav bi bilo bolje, da bi se po stopnicah spuščal nekoliko počasneje. Bolje je pri upočasnjenem posnetku," pravi.

Hči ženske, ki je navdihnila Oriane
Sirois-Trahan, ki je profesor z Univerze Laval v Quebecu, pojasnjuje, da gre za posnetek poroke Elaine Greffulhe, hčere grofice Greffulhe. Ta je bila ena od tesnih Proustovih prijateljic in navdih za lik Oriane Guermantes v njegovem romanu Iskanje izgubljenega časa.

S kolegi deli navdušenje tudi Jean-Yves Tadie, Proustov poznavalec, ki predava na pariški Sorbonni. "Vselej sem si predstavljal, da ga bomo na koncu videli v filmskih novicah. Oblika obraza in način oblačenja mu ustrezata, zato se identifikacija zdi precej prepričljiva," njegove besede povzema Guardian. Presenečen je, da doslej nihče ni pomislil, da bi Prousta iskali v arhivih s filmi o Greffulhovih. To dokazuje, da so nova odkritja vedno mogoča tudi pri avtorjih, za katere se zdi, da so raziskani do potankosti, pravi Tadie.

Dragocen dokument o svetu Iskanja izgubljenega časa
Sirois-Trahan ostaja kljub prikimavanju kolegov previden. Kot pravi, vsi argumenti govorijo v korist tega, da je na posnetku Proust, vendar pa popolnega dokaza za to vendarle ni. V vsakem primeru gre po mnenju kanadskega profesorja za "dragocen dokument o svetu Iskanja izgubljenega časa".

Marcel Proust, ki je umrl leta 1922, star 51 let, je svetovni književnosti med drugim prispeval mojstrovino Iskanje izgubljenega časa, ki je izšla v sedmih romanih med letoma 1913 in 1927.

Ganljivo je reči, da lahko prvi po njegovih sodobnikih vidimo Prousta ...

Luc Fraisse