O 86-letnem revolucionarju in dolgoletnem nasprotniku ZDA je izšlo že mnogo knjig. Foto: Reuters
O 86-letnem revolucionarju in dolgoletnem nasprotniku ZDA je izšlo že mnogo knjig. Foto: Reuters

O Fidelu Castru je bilo napisanih že mnogo knjig, najslavnejša je verjetno tista, pod katero se je podpisal Nobelov nagrajenec in njegov prijatelj Gabriel Garcia Marquez. Že Blancova se je podpisala po dve, prva je izšla leta 2003, druga 2008, s Castrom pa je sodelovala tudi pri pripravi knjige o boju za strmoglavljenje diktatorja Fulgencia Batiste iz leta 2010.
Tokrat obljublja neuradno biografijo, o kateri pravi, da jo piše samostojno, ne da bi ji kdo zapovedoval, kaj mora napisati. Pa vendar obenem doda, da je 86-letni Castro intenzivno vpet v pisanje, njene zapise skrbno pregleduje, dodaja opombe in jih razširja. Kot pravi, nekdanji kubanski voditelj nikoli ne zapiše ali naredi česar koli, ne da bi se temu popolnoma predal.
Pogovori s Fidelom
Lanska avtobiografija, v kateri se je Castro spominjal svojega življenja od otroštva do prelomnega leta 1958, je izšla v obliki intervjuja, ki ga je z voditeljem opravila Blancova. Na tisoč straneh zajeti pogovori po formi spominjajo na knjigo Sto ur s Fidelom, ki jih je leta 2006 objavil novinar Ignacio Ramonet. To je bilo ravno v času, ko je dolgoletni voditelj Kube vajeti prepustil bratu Raulu, sam pa se je zadnja leta med drugim predal ovekovečenju svojih spominov.