Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Mednarodni simpozij, ki se je danes začel na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU), so naslovili Masovni podatki, male literature. Krovna tema simpozija je digitalna literarna veda, ki kot del digitalne humanistike vpeljuje eno najkorenitejših paradigmatskih metodoloških sprememb doslej. Namenjen je torej raziskovalkam in tudi raziskovalcem, ki se ukvarjajo z literaturami, ki sicer ne veljajo za male, a jih anglocentrizem vseeno izpodriva na obrobje.

Dvodnevni mednarodni dogodek je zamišljen tudi kot polje za izmenjavo stališč, informacij in izkušenj med raziskovalkami in raziskovalci tako s področja literarnih kot računalniških ved, ki se pri svojem delu spoprijemajo s sorodnimi izzivi, ključnimi za razvoj mednarodne digitalne literarne vede.

Marko Pranjić, Andrejka Žejn in Senja Pollak bodo spregovorili o primerjavi Josipa Jurčiča in Ivana Cankarja s pomočjo metod računalniškega zaznavanja semantičnih sprememb, Ivana Zajc pa o stilometrijski analizi del Ivana Cankarja in Ivana TavčarjaVidik razvoja literarnega sloga.

Simpozij sofinancirajo Javna agencija za knjigo, Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU ter Raziskovalni center za humanistiko Univerze v Novi Gorici.