Johannes Gutenberg je z odkritjem tiskanja povzročil kulturno revolucijo. Foto:
Johannes Gutenberg je z odkritjem tiskanja povzročil kulturno revolucijo. Foto:
Po vzoru gotice je Gutenberg zasnoval 290 ulitik črk in znakov.

Prva tiskana knjiga, ki je luč sveta ugledala leta 1455, je znana kot Gutenbergova Biblija in je izšla v "nakladi" 180 knjig, tiskanih na papir in pergament. Vendar pa se pojavljajo domneve, da je Gutenberg že pred slovito serijo biblij poskusno odtisnil mašno knjigo leta 1450.

Mašna knjiga z naslovom Dušni blagor in peklenske muke bo v erfurtskem Mestnem muzeju razstavljena prvič po letu 1993, sploh pa prvič v Nemčiji, za razstavo pa jo je posodil Benediktanski zavod iz Šentpavla (St. Paul) v Labotski dolini na avstrijskem Koroškem. Najbolj dragocen eksponat razstave obravnava srednjeveški čas v Erfurtu, ko sta se sakralna religioznost in profana vsakdanjost tesno prepletali.

Vesela doba s temačnim pridihom
Razstava bo odprta do 10. januarja, njena tematika je srednji vek v Erfurtu s poudarkom na sedmih naglavnih grehih - požrešnost, pohota, grabežljivost, jeza, zavist, lenoba in napuh. Na ogled pa bodo tudi tipični predmeti tedanjega časa, kot so igrače, srebrnina, mučilne naprave, sramotilni steber.

Nemški izumitelj knjigotiska Johannes Gutenberg se je rodil okoli leta 1400 v Mainzu, umrl pa je leta 1468. Do leta 1455 je po vzoru gotske pisave z 290 ulitimi črkami in znaki natisnil prvo tiskano Biblijo, od katere se je ohranilo okoli 40 primerkov.