Pod izklicno ceno 110.000 dolarjev gre pod kladivo dražbene hiše Nate D. Sanders v Los Angelesu 180 pisem Hunterja S. Thompsona, ki jih je napisal med letoma 1955 in 1974. Foto: AP
Pod izklicno ceno 110.000 dolarjev gre pod kladivo dražbene hiše Nate D. Sanders v Los Angelesu 180 pisem Hunterja S. Thompsona, ki jih je napisal med letoma 1955 in 1974. Foto: AP
Strah in groza v Las Vegasu
Najslavnejši Thompsonov roman Strah in groza v Las Vegasu - zblojeno potovanje v srce ameriškega sna je v slovenskem prevodu Mateta Dolenca izšel leta 1999. Foto: DZS

180 pisem Hunterja S. Thompsona gre danes pod kladivo dražbene hiše Nate D. Sanders v Los Angelesu, izklicna cena zanje znaša 110.000 dolarjev.

Na poti k ustvarjanju novega sloga pisanja
Gre za pisma, ki jih je Thompson poslal prijatelju iz mladosti, v njih pa spremljamo pisatelja, ki se med drugim trudi preživeti in poravnati račune ter je na poti k novemu žurnalizmu oziroma gonzo žurnalizmu, kot ga je imenoval sam.

Pisma obsegajo več sto strani, naslovljena pa so na Paula Semonina, ki jih je Thompson napisal od februarja 1955 do leta 1974. Segajo torej v obdobje, ko je pisal avtobiografski roman The Rum Diary. To knjigo je sicer napisal leta 1959, izšla pa je šele leta 1998.

Z motoristično bratovščino do slave
Pisma razkrivajo tudi okoliščine nastanka romana Hell's Angels: The Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs iz leta 1967, z zgodbo o istoimenski motoristični bratovščini, s katero je zaslovel. Thompson je zapisal, da je čutil velik pritisk, ko je dobil naročilo za roman, da ga "spremlja zlovešča senca knjige, ki se ni niti začela," in da so ga po izidu romana pretepli, ker je v njem kritiziral člana skupine, ki se je fizično spravljal nad svojo ženo.

Semonina pa je v pismu, poslanem junija 1965, obvestil, da je pravkar podpisal pogodbo za roman Hell's Angels, za katerega je vnaprej dobil 6.000 dolarjev. "Neverjetno. Bil sem pijan dva tedna." V zgodnejših pismih med drugim prizna, da ima težave z denarjem in da čuti, da izgublja razum. Iz Ekvadorja piše, da bo kot novinar šel v Južno Afriko in da je "trenutno v nekem zanikrnem mestu in piše na tabletah" ter da je osamljen.

Ne Fitzgerald ne Hemingway ...
Thompson je v enem od pisem med drugim izjavil, da ne bo ne Fitzgerald ne Hemingway tedanje generacije, ampak Thompson tedanje generacije, "in to me dela nervoznega bolj kot kdajkoli".

Zgolj 25 od teh 180 pisem je bilo že objavljenih, in sicer v zbirki The Proud Highway. Med dokumenti, ki jih bodo ponudili na dražbi, pa so po navedbah The Guardiana tudi Thompsonov telegram, naslovljen na Toma Wolfa, in pismo neimenovanemu prijatelju. Dražbena hiša je zbirko označila za redko in zelo osebno, skoraj vsak stavek pa da je napisan v Thompsonovem gonzovinarskem slogu.

Hunter S. Thompson (1937–2005), najbolj znan kot avtor romana Strah in groza v Las Vegasu (1971), ki je dostopen tudi v slovenščini, velja za pionirja t. i. novega žurnalizma oz., kot mu je rekel sam, gonzo žurnalizma, za katerega je značilno, da se avtor postavlja v samo središče zgodbe.