Žirija je nominirance razglasila v sredo. Foto: DSP
Žirija je nominirance razglasila v sredo. Foto: DSP
Kaj bi o zapletu mislil Simon Jenko, po katerem se nagrada imenuje, ni znano.

Taufer je ob razglasitvi nominirancev za letošnjo Jenkovo nagrado dejal, da je bera izjemno pestra, saj sta med petimi nominiranci tudi dve avtorici: "Letošnja pesniška bera je zelo pestra - ne samo po generacijah tudi po spolu. Med nominiranci sta namreč tudi dve pesnici, kar po mojem mnenju kaže na uveljavljanje dveh ali treh izjemno močnih generacij pesnic s svojskimi poetikami," je dejal v sredo.

V mislih je imel Katjo Gorečan in Kristino Hočevar; prva je tudi med podpisniki izjave, ki so prepričani, da je iz Tauferjeve ugotovitve razvidno, da je slovenska poezija še vedno domena moških. "Pesnice na Slovenskem se kot izjemna redkost v 21. stoletju lahko približajo celo številu dve v izboru žirije za nagrado," so ironično zapisali in dodali, da pomembne nagrade redko pristanejo v rokah žensk.

"Izjava neprimerna za javni govor"
Tauferjeva izjava je po mnenju podpisnikov javni govor. Če ga je v imenu žirije za nagrado podal kot član žirije, je za izjavo odgovorna žirija. Če je izjava osebno mnenje predsednika DSP-ja, društva, ki bi moralo enakopravno zastopati pravice vseh njegovih članic in članov, potem naj opravičilo poda Veno Taufer, Društvo slovenskih pisateljev pa naj razmisli o neprimernosti takšnih in podobnih diskvalifikacij.

Poleg Gorečanove so odziv podpisali še Lucija Stupica Enbohm, Barbara Korun, Peter Semolič, Maja Vidmar, Katja Perat, Anja Golob, Stanka Hrastelj, Brane Mozetič, Alenka Jovanovski, Ana Svetel, Tatjana Jamnik, Nataša Sukič, Gašper Malej, Taja Kramberger, Iztok Osojnik in Kaja Teržan.

Taufer za zdaj odgovarja, da pisma ne želi komentirati in "naj se s tem ukvarjajo kar podpisniki sami".