Po besedah predsednika društva Staneta Grande bo osrednja naloga novoustanovljenega društva zavzemanje za slovensko besedo, ki je ogrožena zaradi gospodarskega in družbenega razvoja. Foto: BoBo
Po besedah predsednika društva Staneta Grande bo osrednja naloga novoustanovljenega društva zavzemanje za slovensko besedo, ki je ogrožena zaradi gospodarskega in družbenega razvoja. Foto: BoBo

Vseslovensko društvo, ki ima trenutno več kot 50 članov, ne bo elitistične narave, vanj bodo po predsednikovih besedah sprejeli vse pišoče posameznike, in sicer ne glede na to, na kateri strani meje živijo ter ne glede na njihovo ideološko pripadnost, je poudaril Granda.

Za boljši položaj slovenščine v zamejskem prostoru
Kot je povedal, je osrednja naloga društva zavzemanje za slovensko besedo, ki je ogrožena zaradi gospodarskega in družbenega razvoja, pa tudi zaradi "načrta nekaterih, ki nameravajo v imenu internacionalizacije slovenščino izriniti iz akademskega sveta. Pri tem v društvu po Grandovih besedah podpirajo profesorja Marka Jesenška in njegov izstop iz komisije, ki je na željo slovenske rektorske konference pripravljala spremembe zakona v smeri internacionalizacije. Zavzemali se bodo tudi za boljši položaj slovenščine v obmejnem in zamejskem prostoru.

Poudarek na odnosu do jezika in njegovem poslanstvu
Na vprašanje, v čem se bodo razlikovali od sorodnih društev, je Granda dejal, da v nasprotju z društvom slovenskih pisateljev ne bodo ljudi izbirali na podlagi "ocen". Pravi, da bo društvo demokratično, bolj kot na literaturi bo temeljilo na odnosu do jezika, njegovega poslanstva v sklopu zgodovine in kulture. Trudili se bodo delovati povezovalno in ne izključevalno.

V društvu načrtujejo tudi lastno revijo, ki pa bo morala zaradi finančnega položaja še počakati. Kot je pojasnil Granda, lahko namreč društvo za državna sredstva kandidira šele po tem, ko deluje dve leti, do takrat pa bo odvisno od članarin in donacij.

Kot piše časopis Večer, so v iniciativnem odboru za ustanovitev združenja, ki je v sredo v Ljubljani sklical ustanovni zbor, Andrej Fink, Boris Golec, Tamara Griesser Pečar, Helena Jaklitsch, Janez Janša, Erika Jazbar, Ivo Jevnikar, Matjaž Lulik, Božidar Novak, Matija Ogrin, Miro Petek, Renato Podbersič, Lenart Rihar, Tone Rode, Igor Senčar, Brane Senegačnik, Justin Stanovnik, Ivan Štuhec in Andreja Valič Zver.