Kosovelu se ob obletnici smrti poklanjajo v Tomaju. Foto: RTV SLO
Kosovelu se ob obletnici smrti poklanjajo v Tomaju. Foto: RTV SLO
Kosovelove pesmi so nastajale tudi pod vplivom ljubljene kraške pokrajine.

Šesta Tomajska literarna druženja skupaj pripravljajo Združenje književnikov Primorske, krajevna skupnost Tomaj in tamkajšnje kulturno društvo. Uradni del prireditve se je začel pred Kosovelovo domačijo v Tomaju, kamor so prišli pohodniki po Kosovelovi poti, ki se začenja pred pesnikovo rojstno hišo v Sežani.

Začelo se bo z recitalom
Tudi letošnja Tomajska literarna druženja so se sicer začela z recitalom učencev osnovnih šol iz Dutovelj in Tomaja. Sledilo je branje Kosovelove poezije pri družinskem grobu Kosovelovih v Tomaju. Združenje književnikov Primorske je v kulturnem domu predstavilo tržaškega ustvarjalca Dušana Jelinčiča, ki je eden najzanimivejših avtorjev sodobne slovenske literature, pa tudi prvega alpinista iz Furlanije - Julijske krajine, ki se je povzpel na osemtisočak. V Tomaju so si obiskovalci lahko popoldne ogledali Kosovelovo domačijo, literarna druženja pa so se končala z nastopom učencev sežanske glasbene šole.

Dočakal je samo 22 let
Pesnik, kritik in publicist Srečko Kosovel se je rodil 18. marca 1904, umrl pa je leta 1926, star samo 22 let. V Ljubljani je študiral slavistiko, romanistiko, filozofijo in umetnostno zgodovino. V začetku svojega ustvarjanja je bil predvsem pod vplivom moderne in impresionizma s prevladujoči motivi kraške pokrajine, matere in smrti. Pozneje je prešel v ekspresionizem, leta 1925 pa je razvil konstruktivizem, t. i. konstruktivistične pesmi (konse), ki so po njegovi smrti izšle v pesniški zbirki Integrali 26. Kosovel je pisal tudi krajšo prozo in esejistiko. Pesnik je umrl za posledicami meningitisa.