Moralno-didaktično delo Janeza Vajkarda Valvasorja o smrti in minljivosti življenja je bogato ilustrirano s sočasnimi bakrorezi, ki so delo graškega mojstra Andreja Trosta; v prvem delu so  povzete po lesorezih Hansa Holbeina mlajšega (ok. 1497-1543), za drugi in tretji del pa je izvirne ilustracije prispeval slovenski slikar Janez (Ivan) Koch (ok. 1650-1715). Foto:
Moralno-didaktično delo Janeza Vajkarda Valvasorja o smrti in minljivosti življenja je bogato ilustrirano s sočasnimi bakrorezi, ki so delo graškega mojstra Andreja Trosta; v prvem delu so povzete po lesorezih Hansa Holbeina mlajšega (ok. 1497-1543), za drugi in tretji del pa je izvirne ilustracije prispeval slovenski slikar Janez (Ivan) Koch (ok. 1650-1715). Foto:
Knjiga ima 256 strani, izdaja je dvojezična - verzi so zapisani v latinščini in nemščini -, a so vseeno najzanimivejši del bakrorezi oziroma grafike, ki so ikonografsko zanimive in v tehničnem pogledu kakovostno izvedene. Posebno privlačen je celostranski uvodni bakrorez Zmagoslavje smrti, saj naj bi ga zasnoval sam Valvasor.
Razstavo ob vrnitvi knjige na grad Bogenšperk je pripravil Javni zavod Bogenšperk v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije. Predstavitev knjige pa je prevzel Tine Germ z odedelka za umetnostno zgodovino na filozofski fakulteti.
Valvasorjeva knjiga spet na Bogenšperku

Kranjski polihistor Janez Vajkard Valvasor, najbolj poznan po svojem obširnem delu Slava vojvodine Kranjske, je na svojem gradu Bogenšperk napisal večino svojih del. Med njimi tudi zgoraj omenjeno Theatrum mortis humanae tripartitum (Prizorišče človeške smrti v treh delih), ki ga krasi 121 bakrorezov, ki jih je v Valvasorjevi grafični delavnici na Bogenšperku vrezal graški mojster Andrej Trost (1643-1708), besedilo pa je natisnil ljubljanski tiskar Janez Krstnik Mayr. V koliko izvodih je delo izšlo, ni natančno znano, je pa znan podatek, ki pravi, da je svetu poznanih 24 izvodov. Eden izmed njih pa se vrača nazaj na Bogenšperk, kjer je osrednji eksponat na razstavi.

Smrt in peklenske muke grešnikov
Theatrum mortis humanae tripartitum je moralno-didaktično delo v verzih, njegova osrednja naloga pa je opominjanje človeka na njegovo minljivost in potrebo po krepostnem življenju, ki vodi v zveličanje. Poleg tega Valvasor v njem predstavi celo vrsto celo vrsto različnih oblik smrti in peklenskih muk. Ne glede na to, da je glede na vsebino knjiga za tisti čas značilno moralistična, avtor dodaja izvirno enciklopedično noto, značilno za njegov polihistorski pristop.

Dvojezična - latinska in nemška - izdaja je razdeljena na tri dele; prvi, Mrtvaški ples (Saltus Mortis), predstavlja ikonografsko različico mrtvaškega plesa, ki se opira na serijo lesorezov Hansa Holbeina mlajšega. Drugi del, Različne vrste smrti (Varia genera mortis), prinaša petintrideset podob smrti zgodovinskih osebnosti, legendarnih oseb ali manj znanih likov, predstavljenih v sliki in besedi (med njimi tudi smrt egiptovske kraljice Kleopatre ali rimskega filozofa Seneke). Tretji del, Muke prekletih (Poenae damnatorum), pa kaže trpinčenja, ki jih po meri svojih grehov trpijo duše pogubljenih v peklu.

Osem let 'zasledovanja'
V grafični delavnici na Bogenšperku je nastalo sedem del (štiri topografije in tri umetniške monografije), na gradu pa so doslej hranili le izvirnik Slave Vojvodine Kranjske iz leta 1689. Leta 2002 so se ob delni prenovi Valvasorjeve grafične zbirke, za katero skrbi Tehniški muzej Slovenije, s Stanko Golob iz Trubarjevega antikvariata, veliko poznavalko tega področja, dogovorili, da bo sledila izvirnikom na svetovnem antikvarnem knjižnem trgu. Po osmih letih je v Nemčiji tako našla originalni izvod dela Theatrum mortis humanae tripartitum (Prizorišče človeške smrti v treh delih). Nakup je omogočilo ministrstvo za kulturo, za knjigo je bilo treba odšteti 5.500 evrov.

Razstava v dveh delih
Knjigo si je mogoče ogledati na razstavi na gradu Bogenšperk, ki je deljena na dva dela, enostavno ločena z različnima prostoroma. V prvem je razstavljen originalni izvod knjige Prizorišče človeške smrti v treh delih, obiskovalcem pa bo za listanje po knjigi namenjena digitalna različica, ki si jo bo mogoče ogledovati prek zaslona na dotik. V drugem delu, urejenem kot galerija, je predstavljen izbor reprodukcij grafik, kjer bo predstavljena tudi naslovnica knjige, skoraj zagotovo Valvasorjevo delo. Največ prostora so organizatorji namenili prvemu delu knjige; skupno bo na ogled 24 reprodukcij grafik, ob njih pa še sedem preslikav osnutkov oziroma risb Janeza Koche, ki so Trostu služile za izhod pri izdelavi grafik.

Valvasorjeva knjiga spet na Bogenšperku