Od nastanka ChatGPT se na Amazonu pojavlja vse več lažnih kopij knjig, izdanih tudi pod imeni resničnih avtorjev. Foto: EPA
Od nastanka ChatGPT se na Amazonu pojavlja vse več lažnih kopij knjig, izdanih tudi pod imeni resničnih avtorjev. Foto: EPA

Britanski novinar in nekdanji dopisnik portala BBC News, Rory Cellan-Jones, je pred kratkim izdal spominske zapiske z naslovom Ruskin Park: Sylvia, Me and the BBC, v kateri pripoveduje o svoji družinski zgodovini. Ko je malo za tem preverjal prodajo na Amazonu, mu je eden izmed zadetkov pokazal lastno biografijo, za obstoj katere pa do takrat ni vedel.

Rory Cellan-Jones je eden izmed oškodovancev, katerega lažna avtobiografija se je ob avtorskem delu z naslovom Ruskin park pojavila na trgovski platformi Amazon. Foto: Amazon
Rory Cellan-Jones je eden izmed oškodovancev, katerega lažna avtobiografija se je ob avtorskem delu z naslovom Ruskin park pojavila na trgovski platformi Amazon. Foto: Amazon

"Pomislil sem, to je čudno – kdo piše mojo biografijo," je Cellan-Jones povedal za časopis Observer. "Zame je dovolj težko prodajati knjige o sebi, [kaj šele], da drugi ljudje prodajajo knjige o meni," je še dodal. Že na prvih nekaj straneh pa se je izkazalo, da je nekdo v njegovem izvornem delu videl priložnost za izdajo naslova, očitno ustvarjenega s strani umetne inteligence, kar je vse od nastanka ChatGPT vse prej kot redek pojav.

Cellan-Jones v svoji knjigi med drugim opisuje, kako je odkril škatlo za čevlje, polno dopisovanj med njegovo mamo in očetom, ki ga je spoznal komaj v svojem triindvajsetem letu. V zapisih se tako poglablja v lastno izkušnjo življenja z mamo samohranilko, ki je večino življenja preživela v enosobnem stanovanju na jugu Londona, ter mankom, ki ga je povzročila očetova odsotnost.

Lažna kopija knjige, ki se je znašla na Amazonu, pa je po drugi strani izmišljeno delo, ki po besedah Cellana-Jonesa vsebuje odlomke, ki njegovega očeta opisujejo kot prijaznega akademika, mater pa kot učiteljico. "Popolna bedarija," je zadevo komentiral avtor.

Ironično je Amazon malo za tem na podlagi svojih algoritmov Cellanu-Jonesu lažno knjigo predlagal kot nekaj, kar bi ga utegnilo zanimati. "Njihov algoritem se je odločil, da je to presneta knjiga, ki naj bi jo želel, namesto da bi mi priporočal lastno knjigo, za katero sem tako dolgo in trdo garal," je še povedal za Observer.

Čeprav je Amazon knjigo in podobne lažne verzije drugih avtorjev kmalu odstranil, pa je na prodajni platformi še zmeraj mnogo verzij, ki se prebijejo skozi njihove varnostne sisteme ravno zaradi možnosti samoizdaje prek sistema Amazon’s Kindle Direct Publishing (KDP).

Sorodna novica Pri Spotifyju bodo dovolili glasbo, ki jo je ustvarila umetna inteligenca

Težko je oceniti, koliko takim knjigam je bila objava preprečena. Jane Friedman, katere delo se ukvarja pretežno z založništvom, je avgusta z Amazona uspelo odstraniti pet lažnih naslovov, napisanih v njenem imenu, za katere se je zdelo, da jih je ustvarila umetna inteligenca. Drug primer je skrivnostni Steven Walryn, ki mu je do zdaj uspelo objaviti več kot 30 knjig o uporabi različnih znamk fotoaparatov, ob tem pa še 15 fantazijskih ljubezenskih romanov, ki so kot po čudežu izšli na isti dan.

Združenje poklicnih pisateljev, ilustratorjev in književnih prevajalcev Združenega kraljestva, The Society of Authors, zahteva, da bi objavo knjig, ustvarjenih z umetno inteligenco, omejili na tri na dan ter jih jasno označili kot produkt umetne inteligence. Nicola Solomon, izvršna direktorica združenja, pa ob tem omenja skrb, da tovrstni ukrepi bolj kot avtoricam in avtorjem koristijo samemu Amazonu, poroča The Guardian.

Med avtorji, ki se upirajo uporabi svojega dela za treniranje umetne inteligence, so tudi Margaret Atwood, Viet Thanh Nguyen in Philip Pullman, vendar pa pravne zakonodaje za tovrstni problem za zdaj še ni.

S podobnimi težavami se spopadajo tudi igralke in igralci ter glasbenice in glasbeniki po vsem svetu; ti morajo na pretočni platformi Spotify za svojo prepoznavnost in delu primerno plačilo tekmovati s tistimi, ki tja objavljajo posnetke belega šuma.