Predstavnikom ustanov je predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip skupaj z avstrijsko veleposlanico v Sloveniji Sigrid Berka izročal donacije v obliki vrednostnega bona. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Predstavnikom ustanov je predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip skupaj z avstrijsko veleposlanico v Sloveniji Sigrid Berka izročal donacije v obliki vrednostnega bona. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Milan Brglez
Predsednik DZ-ja je na sklepnem dogodku akcije Podarimo knjige med drugim izpostavil, da postaja tiskana beseda vse bolj zapostavljena, saj digitalizacija to tisočletno tradicijo vse bolj in vse hitreje odriva na rob. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Akcija Podarimo knjige

V Trubarjevi hiši literature je potekal sklepni dogodek akcije Podarimo knjige, v kateri sta Republika Avstrija - Urad zveznega kanclerja in Mohorjeva družba v Celovcu slovenskim nevladnim ustanovam podarila knjige v vrednosti 50.000 evrov.

Knjiga, nenadomestljivo bogastvo
Predsednik Državnega zbora Milan Brglez je ob tej priložnosti povedal, da ima kultura v naši zgodovini prav posebno mesto, saj je bila ključno gibalo našega zgodovinskega razvoja. Po njegovem to še posebej velja za pisano besedo, vendar je izpostavil, da zadnje raziskave glede branja žal niso nič kaj optimistične. Te namreč kažejo na to, da zlasti mlajši rod branja ne razume oziroma ne sprejema kot vrednoto.

Brglez meni, da knjiga ostaja neizmerno, nenadomestljivo bogastvo. Spomnil je na besede generalne direktorice Unesca Irine Bokove ob svetovnem dnevu knjige, ki je zapisala, da je knjiga vez med preteklostjo in prihodnostjo, ter dodal, da imajo knjige tudi prav posebno moč. Med drugim nas bogatijo z znanjem, nam omogočajo spoznavanje novih dimenzij in svetov.

Letošnji dobitniki knjig so: Slovenska Karitas, društvo Zedinjena Slovenija v Argentini, Vzgojni zavod Planina, Zavod Zadnje upanje, Društvo Projekt človek, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji, Zveza kočevarskih organizacij, Dijaški dom Antona Martina Slomška v Mariboru, Osnovna šola Alojzija Šuštarja v Zavodu sv. Stanislava in ustanova Fundacija za otroke OŠ Polje.

Nadalje je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc poudaril, da se letos z akcijo slovenska beseda in kultura širita ne le v zamejstvo, ampak tudi v Argentino in s tem med Slovence po svetu. Slovenci v Argentini po njegovih besedah slovenski jezik gojijo s svojo trdoživostjo, zato je knjižni dar zanje zelo pomemben.

Po ministrovih besedah jezik - za katerega je izpostavil, da je poseben del kulture - potrebuje knjigo, ta po potrebuje prostor dialoga, ustvarjalnosti in druženja. Dejanje, kot je današnje, je označil za neprecenljivo, saj z njim krepimo besedni zaklad, poleg tega je knjiga najboljša prijateljica ljudi.

Malo denarja, malo knjig
Predstavnikom ustanov je predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip skupaj z avstrijsko veleposlanico v Sloveniji Sigrid Berka dar izročal v obliki vrednostnega bona. Namen akcije je krepitev učenja slovenskega jezika in kulture ter širjenje knjig med Slovenci, predvsem tistimi, ki si jih sicer zaradi gmotne stiske ne bi mogli privoščiti, je ob tem spomnil Olip.

Več o akciji Podarimo knjige si lahko pogledate v prispevku Špele Lobe, Televizija Slovenija.

Akcija Podarimo knjige