Bela Lugosi se je v 'vlogo svojega življenja' povsem vživel. Tako zelo, da je menda tudi doma spal v krsti. Foto:
Bela Lugosi se je v 'vlogo svojega življenja' povsem vživel. Tako zelo, da je menda tudi doma spal v krsti. Foto:
Elvis Presley je izdal več kot 40 zlatih albumov. Foto: EPA
Slovenska matica je med drugim izdala tudi zbirko slovenskih narodnih pesmi.
Charles Bukowski je umrl leta 1994.
Madonna se je v zadnjih letih usmerila tudi h knjigam. Foto: EPA

je umrl madžarski igralec Blasko Bela Ferenc Deszö, bolj znan kot Bela Lugosi ozrioma grof Drakula.

Lugosi se je z igralstvom začel ukvarjati že na rodnem Madžarskem. Kariero v domovini pa mu je preprečil padec madžarske sovjetske vlade Bele Kuna leta 1919, čemur je sledilo hudo preganjanje vseh levičarjev. Med njimi je bil tudi Lugosi, ki je izgubil dovoljenje za delo v igralskem poslu. Najprej je odšel v Nemčijo, kjer je v manjših vlogah nastopal v tedaj zelo priljubljenih filmih po romanih Karla Maya, že leta 1921 pa je Lugosi odšel v ZDA.

Kmalu je dobil vlogo grofa Drakule v gledališču, produkcija Hamiltona Deana in Johna L. Balderstona pa je postala izredno uspešna. Vlogo je pozneje Lugosi še večkrat ponovil na filmu in popolnoma se mu je ''zalezla'' pod kožo. Legenda tako pravi, da je Lugosi, sicer hud odvisnik od morfija, tudi doma spal v krsti in naokoli hodil v znamenitem Drakulovem ogrinjalu.

Tudi drugi Lugosijevi filmi so bili grozljivke in Lugosi je skupaj z Borisom Karloffom postal pravzaprav sinonim za grozljivko tridesetih in štiridesetih. Konec štiridesetih je Lugosi dobival vedno manj vlog in leta 1956 je umrl skoraj popolnoma pozabljen in obubožan. Leta 1979 je spomin na Lugosija s svojim prvim singlom Bela Lugosi's Dead obudila ''gotska'' skupina Bauhaus in igralec je hitro postal eden izmed kultnih likov na začetku osemdesetih porajajoče se gotske subkulture.

1977 je zaradi srčne kapi na svojem domu v Memphisu umrl kralj ''rock and rolla'' Elvis Aaron Presley. Rodil se je v Mississippiju 8. januarja 1935 mami Gladys in očetu Vernonu Presleyju ter odraščal kot njun edini otrok, saj se je njegov brat dvojček rodil mrtev. Leta 1953 je 18-letni mladenič vstopil v Sun studio v Memphisu, da bi posnel dve baladi, ki ju je poklonil svoji mami za rojstni dan. Po samo šestih mesecih je podpisal pogodbo z glasbenim gigantom RCA v višini 40 tisoč dolarjev. Njegovo življenje so zaznamovala mamila in številni prestopki. Bolehal je za depresijo. Leta 1954 je na svoj rojstni dan posnel prvo ploščo. V svoji karieri si je prislužil 94 zlatih singlov, več kot 40 zlatih albumov in 180 milijonov iz filmov prisluženih dolarjev.

1870 je umrl slovenski politik in pesnik Lovro Toman, med drugim prvi predsednik Slovenske matice. Izdal je tudi pesniško zbirko Glasi domorodni.

1901 se je rodil slovenski pisatelj, gledališki kritik in teoretik Vladimir Kralj. Pred vojno je bil urednik revije Obzorja. Njegova najpomembnejša dela so: Mož, ki je strigel z ušesi, Pogledi na dramo in Dramaturški vademekum.

1920 se je rodil ameriški pisatelj in pesnik Charles Bukowski.

1926 je umrl italijansko-ameriški filmski igralec, zvezda nemega filma Rudolph Valentino.

1949 je umrla ameriška pisateljica Margaret Munnerlyn Mitchell.

1958 se je v Michiganu v ZDA rodila pevka in popikona Madonna s pravim imenom Madonna Louise Ciccone. Kariero je zgradila na samosvoji inačici disko- oziroma popglasbe, začela jo je kot plesalka, nadaljevala kot pevka in bobnarka, delala je tudi kot fotomodel. S skladbo Like A Virgin ji je prvič uspelo prodreti na sam vrh ameriških lestvic. Samo nekaj mesecev pozneje pa je album Into The Groove osvojil prvo mesto lestvic v Veliki Britaniji. V nekaj več kot desetletju je Madonna postala ena najuspešnejših glasbenic na svetu, izdala več kot trideset ''top 10'' uspešnic, prodala več kot 80 milijonov primerkov plošč, igrala v nekaj filmih, napisala več knjig in postala lastnica lastne založbe.