France Stele je bil začetnik spomeniškega varstva pri nas, vodil je tudi proces zaščite številnih spomenikov baročne Ljubljane. Foto: TIC
France Stele je bil začetnik spomeniškega varstva pri nas, vodil je tudi proces zaščite številnih spomenikov baročne Ljubljane. Foto: TIC
Ivan Vavpotič
Ivan Vavpotič je ostal zvest predvsem realističnemu slikanju. Foto: NUK
Mrtvaški ples v Hrastovljah
France Stele je svoje raziskovalno delo posvečal predvsem srednjeveškemu slikarstvu na Slovenskem.
Jennifer Love Hewitt
Jennifer Love Hewitt se je rodila leta 1979. Foto: EPA

Stele je bil eden izmed najzaslužnejših raziskovalcev slovenske umetnosti, likovni kritik in urednik. Sprva je bil deželni konservator za Slovenijo, nato pa profesor za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1940 je postal redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Preučeval je slovensko srednjeveško slikarstvo. Leta 1966 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Med njegovimi deli velja omeniti Oris zgodovine umetnosti pri Slovencih, Umetnost zapadne Evrope, Slovenski slikarji, Umetnost v Primorju in Slovenski impresionisti. Umrl je leta 1972.

1791 se je rodil avstrijski pianist in skladatelj Carl Czerny.

1877 se je v Kamniku rodil slovenski slikar Ivan Vavpotič, predstavnik akademskega realizma. Slikal je žanrske prizore, interjerje, portrete, cvetlična tihožitja in krajine. Ustvaril je pomembno ilustratorsko delo in osnutke za gledališke scene in kostume. Umrl je 11. januarja 1943 v Ljubljani.

1893 se je v Linaresu rodil španski kitarist Andrés Segovia, ki je uvedel kitaro kot inštrument, ki so ga začeli uporabljati tudi na koncertih. Javnosti se je prvič predstavil, ko je bil star šestnajst let, velik uspeh pa je dosegel v madridskem gledališcu Ateneu leta 1916.

1903 se je rodila francoska pisateljica Anais Nin.

1915 se je rodila ameriška igralka Ann Sheridan.

1925 se je rodil ameriški filmski režiser Sam Peckinpah.

1926 se je v Semiču rodil slovenski pesnik in prevajalec Lojze Krakar. Napisal je V vzponu mladosti in Cvet pelina. Prevedel in uredil je Poljsko liriko dvajsetega stoletja in Sodobno mongolsko liriko. Med okupacijo je bil zaprt in interniran v Dachauu in Buchenwaldu. Po vojni je bil urednik in lektor v Frankfurtu ter profesor na zadrski Filozofski fakulteti. V letu 1995 je izšla spominska proza Skice spominov. Umrl je 24. decembra 1995 v Ljubljani.

1961 se je rodil ameriški igralec Christopher Atkins.

1963 se je rodil ameriški igralec, eden izmed štirih bratov Baldwin, William.

1968 je založba McGraw-Hill za 150.000 dolarjev kupila pravice za objavo uradne biografije skupine The Beatles, ki jo je napisal Hunter Davies.

1979 se je rodila ameriška igralka in pevka Jennifer Love Hewitt.

1984 je v Moskvi v 80. letu starosti umrl ruski pisatelj, Nobelov nagrajenec leta 1965, Mihail Aleksandrovič Šolohov. Njegova najbolj znana romana sta Tihi Don in Zorana ledina. Rodil se je leta 1905.

1986 je skupina Metallica izdala svoj tretji album z naslovom Master of Puppets.

1991 je umrla angleška baletka dama Margot Fonteyn.

2005 je umrla ameriška operna pevka Ara Berberian.

2005 je umrl kubanski romanopisec Guillermo Cabrera Infante.