Samuraj noir ali Rašomon - film, ki je Kurosawo predstavil Zahodu. Foto:
Samuraj noir ali Rašomon - film, ki je Kurosawo predstavil Zahodu. Foto:
Johann Gottfried von Herder.
Uprizoritev znamenitega Bernsteinovega muzikala Zgodba z zahodne strani. Foto: EPA
Leonard Bernstein
Leonard Bernstein se je v elito dirigentov prebil leta 1943, ko je v zadnji minuti pred nastopom zamenjal dirigenta Bruna Valterja. Foto: EPA

so v japonskih kinematografih prvič prikazali film Rašomon japonskega režiserja Akire Kurosave, ki danes velja za eno temeljnih del filmske umetnosti.

Mojstrski filozofski in psihološki dokaz o subjektivnosti resnice je bil prvi film, ki je zahodna občinstva opozoril na bogastvo japonske kinematografije. Štiri priče poročajo o posilstvu in umoru, ki sta se zgodila v japonski trdnjavi, vendar vsaka drugače, vsaka iz svojega zornega kota. Katera verzija, če sploh katera, je torej prava oziroma kdo govori resnico in kaj sploh je resnica?

Film je na beneškem filmskem festivalu leta 1951 dobil zlatega leva ter oskarja za najboljši tujejezični film. Številni režiserji Akiro Kurosawo navajajo kot najpomembnejši vpliv na svoje delo, poleg Coppole in Lucasa med drugim tudi Spielberg, Scorcese, Woo in Leone. Režiserju skupno enaintridesetih filmov so na Japonskem pogosto očitali, da se je preveč prilagodil zahodnjaškemu okusu. Sam tovrstnih očitkov ni mogel razumeti. Leta 1989 je dobil oskarja za življenjsko delo. Pri dvainsedemdesetih je izjavil: "Rad imam neizoblikovane like. Mogoče zato, ker sem ne glede na to, koliko sem star, tudi sam še vedno neizoblikovan." Umrl je leta 1998.

1744 se je rodil nemški pisatelj, zgodovinar in filozof Johann Gottfried Herder.

V Königsbergu je študiral medicino, teologijo in psihologijo. Z delom Ideje k zgodovini človeštva je močno vplival na literarno gibanje viharništvo. Utrl je pot nemški klasiki in romantiki in še posebej močno vplival na Goetheja. Naredil je mojstrske prevode evropske ljudske poezije, cikel romanc Cid, zbirko ljudskih pesmi Glasovi ljudstev v pesmih, ki vsebuje tudi slovansko poezijo.

Herderju pripisujejo tudi veliko vlogo v formiranju nemške nacionalne zavesti, torej v procesu, ki je pripeljal do ustanovitve samostojne države nemškega naroda. Herder je namreč prej veljaven koncept države kot zgolj pravno-političnega pojma nadomestil z državo kot tvorbo posameznega ljudstva, ki se zaveda svoje edinstvenosti. A zavedanje pripadnosti narodu ne vznikne kar samo po sebi. Zato je Herder zagovarjal 'negovanje' naroda oziroma stalnega opozarjanja ljudi na pripadnost 'svojim ljudem'.

1822 je umrl nemško-angleški glasbenik, skladatelj in astronom William Herschel.

1909 se je rodil slovenski gledališki in filmski igralec Jože Zupan.

1918 se je v Lawrenceu v zvezni državi Massachusetts rodil ameriški skladatelj in dirigent Leonard “Lenny” Bernstein. Že zelo zgodaj je začel igrati klavir in se pri sedemnajsti vpisal na univerzo Harward. Po diplomi leta 1939 je deloval na Curtis institutu v Filadelfiji, kjer je študiral dirigiranje ob legendarnem mojstru Fritzu Reinerju. Postal je pomočnik dirigenta v newyorški filharmoniji in leta 1943 senzacionalno opozoril nase, ko je v zadnji minuti zamenjal dirigenta Bruna Valterja. Leta 1957 je premierno postavil na oder musical West side story in tako pričel enajstletno delo v newyorški filharmoniji. Zložil je tri simfonije in tri balete, pisal pa je tudi za gledališče. V kasnejših letih je dirigiral po vsem svetu. Umrl je 14. oktobra 1990 v New Yorku.

1954 se je v Londonu rodil britanski pevec in kantavtor Elvis Costello.

1984 je umrl ameriški pisatelj Truman Streckfus Persons, bolj znan kot Truman Garcia Capote.

2001 je v letalski nesreči umrla ameriška pevka Aaliyah Dana Haughton.