Danes se na Velenjskem gradu začenja deveti festival gledališča kamišibaj, ki bo potekal do nedelje.

Organizatorji otroke danes vabijo na delavnico izdelave kamišibaja, odrasle pa na odprtje razstave kamišibaj ilustracij Putkina smrt dobitnice zlatega kamišibaja 2020 Irene Rajh.
V soboto bo sledil prvi tekmovalni del v programu za otroke, v katerem bodo predstavili 12 predstav slovenskih ustvarjalcev kamišibaja. Potem bo na vrsti drugi tekmovalni del programa za otroke z 11 predstavami, sobotni večer pa bodo sklenili s tekmovalnim delom programa za odrasle z desetimi predstavami.

Zadnji dan slovenskega festivala gledališča kamišibaj bo namenjen predstavitvi knjige Otroške ljudske o živalih avtorja Igorja Cvetka in predstavitvi prvega slovenskega tiskanega kamišibaja ter podelitvi priznanj.

Kamišibaj (dobesedno: papirnata drama) je način pripovedovanja zgodb, ki se je v 12. stoletju rodil v japonskih budističnih templjih; menihi so s pomočjo slik podajali moralne nauke in zgodbe pretežno nepismenemu občinstvu.

Festival organizira Društvo kamšibaj Slovenije ter Kulturno društvo Dudovo drevo in Muzej Velenje ob podpori Mestne občine Velenje in velenjske območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Društvo kamišibaj Slovenije je prostovoljno, samostojno, nevladno, nepolitično in nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki delujejo na področju umetnosti, vzgoje in terapije.