Oro Foto:
Oro Foto:
Viniški grb
Viniški grb

Mineva 90 let odkar je vasica Vinica na skrajnem jugovzhodu Slovenije, bolj znana kot rojstni kraj Otona Župančiča, s svojo okolico postala republika.
Leta 1919, ko so se Viničani vrnili iz bojišč 1. svetovne vojne polni naprednih idej, je nepravično žigosanje denarja, ki ga je zapovedovala Kraljevina SHS, močno razburilo domačine. Prebivalci te belokranjske vasice so 21.4.1919 ustanovili svojo državo z imenom Viniška republika. Za predsednika so izbrali najstarejšega prebivalca, 87-letnega Jureta Pavešiča. Upor Viničanov in prebivalcev okoliških vasi pa sta že po treh dneh zadušila orožništvo in vojska.
Ob 90. obletnici tega velikega dogodka bomo na Vinici organizirali 3-dnevno prireditev 'Viniška republika 1919'. Od 17.-19. aprila 2009 bomo skušali predstaviti republiko skozi zgodovinsko, ljudsko in otroško oko. Posebej za to priložnost smo natisnili tudi viniški denar, tako kot naši predniki pred devetdesetimi leti.
Več o prireditvi si lahko preberete na spletnem naslovu: republika.vinica.si. Spodaj pa si lahko ogledate reklamni spot, ki smo ga posneli v ta namen.

Novico je napisal uporabnik Svasko