K predstavi so v SNG-ju Drama Ljubljana povabili tudi gostujoča igralca. Foto: Blaž Uhan
K predstavi so v SNG-ju Drama Ljubljana povabili tudi gostujoča igralca. Foto: Blaž Uhan
V predstavi je pomembna tema multikulturnost. Foto: Blaž Uhan
Andrej Skubic je s predstavo, nastalo po njegovem romanu, zadovoljen.

Premierno so uprizorili Fužinski bluz, ki ga je v dramsko obliko po romanu Andreja Skubica prenesla Ana Lasič, režijsko pa ga je dodelala Ivana Djilas. Predstava obravnava predvsem življenje otrok priseljencev iz republik nekdanje Jugoslavije in njihovo prizadevanje, da bi se vklopili v lastno življenje. Zaradi različnih jezikov so k igri povabili črnogorskega igralca Srdjana Grahovca in Aleksandro Balmazović, ki je študirala v Beogradu, ob njima pa igrajo še Gregor Bakovič, Barbara Cerar, Saša Mihelčič, Bojan Emeršič, Valter Dragan, Milena Zupančič.

Glavne osebe: jeziki
Direktor ljubljanske Drame Janez Pipan je prav za jezike dejal, da so glavni junaki romana, ki zahteva natančno raziskavo različnih jezikovnih nivojev, ki jih protagonisti uporabljajo. Pri postavitvi si tako niso smeli privoščiti, da igralci jezikov ne bi obvladali, in zato so tudi pobavili gostujoče igralce.

Skubic zadovoljen z rezultatom
Režiserka predstave je povedala, da Skubic pred uprizoritvijo ni imel jasne predstave o tem, kakšna naj bi drama bila, kar ji je močno olajšalo delo. Manj pritiska je bila tudi zaradi dejstva, da Fužinski bluz v knjižni obliki še ni klasika, zaradi česar bi lahko veliko gledalcev dramo primerjalo z izvirnikom.

Njegov avtor je po ogledu predstav povedal, da je z dramsko postavitvijo zadovoljen in da so se na odru pokazali vidiki zgodbe, ki jih prej ni postavljal v ospredje. Z dramatizacijo se tako izpostavlja multikulturnost, ki se je Skubicu ob pisanju zdela samoumevna, sam pa je bolj poudarjal portret nekega kraja v nekem času, kar naj bi roman tudi bil. Dogajanje je postavil na Fužine, ki so dovolj multikulturne in obenem kraj, kjer se ljudje večinoma poznajo le navidez, Aleksandra Balmazović je izbiro komentirala, da ima vsako mesto svoje Fužine, kot glavni problem otrok priseljencev pa je izpostavila, da se morajo naučiti, kako se ne sramovati svojih genov.

Bergant v predstavi, a ne na odru
Ob igralcih v predstavi "nastopata" tudi glasova komentatorjev nogometnih tekem Gojka Andrijaševiča in Igorja E. Berganta. Pri končni podobi predstave pa so sodelovali tudi dramaturginja Ana Lasič, scenografinja in oblikovalka luči Petra Veber, kostumografinja Jelena Prokovič in Boštjan Gombač, ki je predstavi dal glasbeno podobo.