Na sobotni slovesnosti v Klubu Cankarjevega doma bodo podelili še srebrne plakete, ki jih dobijo Tomaž Škamperle, Janez Zalaznik, Danica Pirečnik in Marica Hartmann. Zlati znak gre letos v roke Nine Šulin.

Ilustratorka in gledališka ustvarjalka Eka Vogelnik. Foto: RTV SLO
Ilustratorka in gledališka ustvarjalka Eka Vogelnik. Foto: RTV SLO

Komisija za priznanja izbira med predlaganimi kandidati in kandidatkami, ki pomembno (so)ustvarjajo na področju ljubiteljske kulture v svojem lokalnem ali širšem okolju. O dobitnikih so letos odločali Tomaž Simetinger kot predsednik komisije ter člani Marko Rupel, Marijana Kolenko, Andreja Koblar Perko in Inge Breznik.

Alenka Aka Vogelnik, ki ji je komisija namenila zlato plaketo za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture, je od začetkov svojega delovanja tesno povezana z ljubiteljskimi ustvarjalci. Med letoma 1975 in 1980 je sodelovala na študentskih ustvarjalnih delavnicah Kinetikona, kjer so prevajali ples v likovnost in glasbo.

Metode, ki jih je odkrivala pri tem, je preizkusila in razvijala pri delu z ljubiteljskimi ustvarjalci, z učenci pri likovnem pouku na osnovni in srednji šoli ter pri svojem delu s študenti na Pedagoški fakulteti, kjer je prejela naziv docentke za področje likovne terapije in celostnega gledališko-scenskega oblikovanja. Na TV Koper/Capodistria je sodelovala pri snemanju eksperimentalnih dokumentarnih filmov o umetniškem ustvarjanju in plesne TV-oddaje.

Sodelovala je tudi pri likovnem oblikovanju špic in animiranih filmskih vložkov ter delovala kot avtorica in izvajalka songov. Ukvarjati se je začela tudi z gledališko in televizijsko scenografijo in kostumografijo ter likovno opremila približno petdeset dramskih in plesnih predstav ter okoli dvajset TV-oddaj. Med drugim je režirala in likovno opremila televizijski film z marionetnimi lutkami Makalonca za TV Slovenija.

Leta 1991 je režirala in likovno opremila svojo prvo gledališko predstavo Lažnivi kljukec v SLG-ju Celje ter se podpisala pod režijo in likovno podobe predstav Kdo je napravil Vidku srajčico in Mojca Pokrajculja v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Od leta 1992 vodi marionetno skupino Kinetikon, kar ji omogoča razvijanje lutkovne likovnosti, režije, animacije in tehnologije. Doslej je ilustrirala več kot 40 knjig za otroke.

Štiri srebrne plakete – od godbeništva do lutk
Srebrni plaketi bosta prejela eden vidnejših godbenikov in mentorjev na področju instrumentalne glasbe Tomaž Škamperle ter akademski slikar, fotograf in grafični oblikovalec, predavatelj, mentor in pisec strokovnih prispevkov s področja likovne dejavnosti Janez Zalaznik.

Še dve srebrni plaketi pa bosta dobili Danica Pirečnik, ki je dejavna v zborovski dejavnosti, obenem je pedagoginja in glasbena ustvarjalka, ter Marica Hartmann, ki je že več kot petdeset let steber Slovenskega kulturnega društva Celovec, v katerem se je še posebej razvila lutkovna dejavnost z otroki in za otroke.

JSKD bo podelil tudi zlati znak, ki ga bo letos prejela Nina Šulin. Kot so sporočili z JSKD-ja, je ena tistih umetnic, ki s svojim raznorodnim delovanjem posega na različna umetniška področja in jih neutrudno povezuje.