Ivanušič je pred kratkim nastopil na Slovenski popevki, zdaj pa se z glasbeno monokomedijo vrača na gledališke odre. Foto: Jani Ugrin
Ivanušič je pred kratkim nastopil na Slovenski popevki, zdaj pa se z glasbeno monokomedijo vrača na gledališke odre. Foto: Jani Ugrin

Festival pripravlja zagrebška gledališka skupina Histrioni v spomin na svojega nekdanjega člana, znanega hrvaškega igralca slovenskih korenin, Josipa Bobija Marottija. Festival komedije v čast priljubljenemu igralcu Marottiju od lani odpira gledališko sezono v Histrionskem domu.

Gledališka uspešnica Jureta Ivanušiča o zgodovini glasbe in glasbenih slogov od kamene dobe do sodobne glasbe bo na sporedu 25. oktobra.

Festival komedije bodo sklenili 26. oktobra s predstavo skupine Histrioni Meščanski otrok v režiji Kalmana Mesarića. S to predstavo so obudili spomine na komedijo o odnosu Zagrebčanov in njihovih sosedov iz okoliških vasi, ki je bila prvič odigrana leta 1936 v takratnem malem gledališču HNK Zagreb, današnjem dramskem gledališču Gavella.

"Zagrebški Slovenec" Marotti je bil sicer eden izmed ustanoviteljev gledališča Gavella, znan pa je tudi po številnih televizijskih in filmskih vlogah.

Generacije otrok so odraščale ob njegovih sinhronizacijah Kremenčkovih in Smrkcev. Marotti je med drugim poučeval igro na zagrebški akademiji dramskih umetnosti.